buitenlandse fyio’s in NL
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Overige onderwepen/algemeen › Overige onderwerpen/algemeen › buitenlandse fyio’s in NL
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 14 jaren, 2 maanden geleden door I.R..
- AuteurBerichten
- 16/09/2010 om 18:00 #6151FryDeelnemer
Hallo allemaal,
Zijn hier leden van buitenlandse afkomst die nu NL als fysiotherapeut werken? Ik hoor graag hoe jullie hier aan de slag zijn gekomen en wat jullie ervaringen zijn en dan in het bijzonder hoe jullie het BIG en aanhangende instanties hebben ervaren..
Mijn vriendin is van Franse afkomst en fysio therapeute van beroep. Sinds kort woont ze in NL en wil ze als fysio aan de slag. Dit kan echter nog niet omdat ze nog geen BIG registratie heeft. Ze moet namelijk eerst een “verklaring van vakbekwaamheid” krijgen. We hebben hier 6 maanden geleden aan aanvraag voor ingediend en afgelopen week (!) eindelijk de uitslag te horen gekregen.
CBGV adviseert de minister geen akkoord te geven omdat er geconstateerd is dat er “wezenlijke verschillen” tussen beide diploma’s zijn. Gezegd wordt bijvoorbeeld dat ze niet over competenties beschikt als “eigen professionaliteit kunnen ontwikkelen”, “anderen kunnen begeleiden in hun beroepsontwikkeling”, “kunnen refelecteren op eigen handelen”, “effectief communiceren met andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg” etc. I.a.w.: zeer algemene competenties waarover ieder hoogopgeleide beschikt. Desondanks is een “aanpassingstage” van 12 (!) maanden geadviseerd. Geadviseerd kan gelezen worden als verplicht want het is take it or leave it, als je het niet doet krijg je ook nooit je registratie.
Dat er verschillen tussen de diploma’s zijn.. ook al zijn we beide EU landen.. begrijpen we. En ook dat je als buitenlander met het Nederlands gezonheidsstelsel en regelgeving moet kennis maken, ok. Maar om iemand met 3 jaar werkervaring 12 maanden stage te gaan laten lopen.. Echt Holland op z’n smalst! Ook het feit dat je een half jaar moet wachten tot je eindelijk te horen krijgt waar je aan toe bent is totaal niet te vatten. Als je het CBGV vraagt waarom het zo lang duurt krijg je horen dat men gewoon niet genoeg mensen heeft en dat ze “de stapel afwerken en niet meer kunnen doen”. Zo zijn er jaarlijks vele honderden goedopgeleide buitenlanders (doktoren, verpleegkundigen, psychologen, fysiotherapeuten, etc.. ) die met deze procedure in de sh#t terecht komen. Dit is niet iets nieuws maar al vele jaren gaande, zie bijv. dit artikel uit 2005: – link –
Ik hoor graag jullie mening hierover en jullie ervaringen als je met deze instanties te maken hebben gehad.
Fry
- 20/09/2010 om 18:10 #6421elinekkDeelnemer
Hallo Fry,
Ik ben een nederlandse fysiotherapeut en weet hoe lastig en frusterend het registratie process in een ander land verloopt. Zelf de WCPT is nog niet zover dat het kan helpen.
Het inderdaad van de zotte dat een ervaren fysiotherapeut hier niet na een korte stage gewoon aan de slag kan.
Het blijft nu namelijk een beoordeling van haar studie en niet van haar vaardigheden. Terwijl het daar toch om gaat.
Ik kan je dus geen hulp bieden maar wel een hart onder de riem
Succes met het process!!
Vriendelijke groeten,Eline
- 20/09/2010 om 18:57 #6422AnoniemInactief
Ik kom uit Frankrijk en ben fysio in NL. In FR duurt de studie maar 3 jaar, wel na een medische propedeuse maar toch haalt de diploma niet de vereiste HBO-niveau van NL. Vaak hoor ik over Duitse Fysio’s wie moeten een aanpassingstage volgen. Voor Duitsers is/was? er ook een opleidingstrajecten om hier de HBO-niveau te kunnen halen, bij Thim vd Laan. Ik ben hier in NL afgestudeerd dus de probleem van je vriendin heb ik niet gehad. De CBGV ken ik ook niet. Wel ben ik van mening dat in plaats van een jaar stage volgen, zal ze beter de HBO-diploma proberen te halen, wel de moeite waarde aangezien de mogelijkheid om daarna een master-traject te kunnen volgen. Ook met 3 jaar ervaring denk ik dat ze de leerstof in een NL hogeschool leuk zal vinden – er zijn namelijk grote verschillen tussen FR en de NL. In het algemeen is Nederlandse Fysiotherapie 10 jaar voorop t.o.v. Frankrijk.
Ik weet hoe het frustrerend kan zijn met het erkenning van buitenlandse diploma’s, NL en FR liggen in dit opzicht echt niet op een lijn. ik had zelf hetzelfde probleem om door naar een HBO studie te kunnen stromen, moest van de meeste scholen een jaar lang wat vakken gaan volgen, ben uiteindelijk bij Thim geweest, waar ze minder bureaucratisch en meer pragmatisch gingen kijken naar mijn situatie en werkervaring. Ook een idee mocht je vriendin mijn advies willen volgen.
Bonne chance et bienvenue dans le soi-disant autre pays du fromage ;-)
- 30/09/2010 om 23:13 #6423FrancisDeelnemer
Beste PB,
Toen ik net afgestudeerd was (vele jaren geleden) heb ik bij de Franse ambassade gevraagd of het voor mij mogelijk was in Frankrijk te gaan werken. Ik kreeg met een soortgelijk protocol te maken: stage lopen en in feite het Franse eindexamen (opnieuw) afleggen.
Waarom dat was, ik had geen idee en kreeg op mijn vragen daaromtrent ook geen verduidelijkend antwoord.
Ik denk dus dat aan beide kanten men probeert de eigen beroepsgroep te bevoordelen.
Inderdaad zijn die competenties van zeer algemene aard en hebben ze weinig tot niets te maken met het vakinhoudelijke niveau van de betrokken fysiotherapeut.
Daar staat tegenover dat de vakinhoudelijke vaardigheden tegenwoordig in KNGF-kringen en op de opleidingen minder belangrijk zijn dat bovengenoemde algemene “competenties”. Het lijkt wel een virus dat in alle delen van het onderwijssysteem is doorgedrongen.Duitsland is in dat opzicht veel gemakkelijker, althans voor zover ik weet. Ik weet niet of er iets veranderd is, maar er is een tijd geweest dat de Duitsers erg blij waren met Nederlandse fysiotherapeuten die in het grensgebied wilden werken. Dat gebied was bij Duitse Krankengymnasten erg impopulair omdat er weinig te beleven was/is. men ging liever in(de buurt van) een grotere stad werken.
- 26/10/2010 om 17:48 #6424I.R.Deelnemer
Hallo PB!
Ik zoek ook een antwoord op je vraag, en heb ik nog paar vragen aan jou.
Ik heb net jouw bericht gelezen. Ik ben in dezelfde situatie zoals jouw vriendin. Vaandag, na 6 maanden wachten heb ik ook de brief van Ministerie gekregen. Waarin staat, dat ze adviseren me een aanpassingstage van 12 maanden, omdat er geconstateerd is dat er “wezenlijke verschillen” tussen beide diploma’s zijn. Is jouw vriendin met de stage begonnen? Waar kan ik zo’n stage vinden?
In de brief staat dat de aanpassingstage onder de begeleiding van een coördinator moet verlopen.
Hoe ver zijn Jullie in het procedure?
Groetjes Ivonne
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.