Patiënten met fecale incontinentie hebben baat bij fysiotherapie. In zestig procent van de gevallen boekt de fysiotherapeut resultaat. Dat concludeert Marije Deutekom in haar promotieonderzoek “Faecal incontinence: impact, treatment and diagnostic work-up”.
Huisartsen zouden deze patiënten direct naar een fysiotherapeut moeten sturen, aldus Deutekom. Ze onderzocht 300 proefpersonen met een gemiddelde incontinentiescore van 18 punten op een schaal van 0 tot 24. “Zestig procent van de patiënten ging iets vooruit”, vertelt Deutekom. “Bij dertien procent verbeterde de situatie met vijftig procent. Over de hele groep daalde de incontinentiescore van 18 naar 15 punten. We hoopten dat meer mensen zouden herstellen. Maar als je door zo’n kleine verbetering weer de vrijheid krijgen even een eindje om te lopen, is dat toch de moeite waard?”
Merendeel gemiddeld zestig jaar
Negentig procent van de proefpersonen bestond uit vrouwen van gemiddeld 60 jaar. “De grootste oorzaak van fecale incontinentie is een traumatische bevalling, legt Deutekom uit. “Meestal ontstaan de klachten na de overgang, wanneer de bekkenbodemspieren slapper worden.”
Elektrostimulatie en biofeedback
De patiënten ondergingen de beste behandelingen volgens epidemioloog en fysiotherapeut dr. Bary Berghmans van de Universiteit Maastricht: krachtverbetering met behulp van elektrostimulatie, sensatieverbetering met behulp van een rectale ballon en spieren leren voelen met behulp van biofeedback.
Bron: Zibb
Een leuk promotieonderzoek met een licht positief resultaat. De vraag die ik graag aan de promovendus zou willen stellen is de volgende:
Als de grootste oorzaak van fecale incontinentie een traumatische bevalling is waarom bestaat de groep proefpersonen dan voor 90% uit vrouwen van > 60 jaar en niet uit “jonge” vrouwen met een traumatische bevalling ?
Maar wellicht wordt dit in het proefschrift beschreven….