Vanuit het hele land reizen huisartsen donderdag per bus en trein naar Utrecht om daar in de Jaarbeurs een protestmanifestatie bij te wonen. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) verwacht minstens 3000 van de ongeveer 8000 huisartsen in Nederland.
Volgens de LHV hebben ze vervanging geregeld voor patiënten, huisartsenposten ingeschakeld en er rekening mee gehouden door bijvoorbeeld geen afspraken te maken.
In de Jaarbeurs hebben ze ‘s middags een debat met Tweede-Kamerleden en presenteren de regionale huisartsenverenigingen hun eigen acties. Sinds Twentse artsen in november vorig jaar besloten hun patiënten sneller door te verwijzen naar de specialist om te laten zien hoeveel geld dat kost, hebben zich bijna alle regionale districten bij de acties aangesloten.
Rood gekleurd
Het overzichtskaartje op de website van de LHV is bijna helemaal rood gekleurd van actievoerende districten. Enkele gaan vanaf volgende week meedoen.
Alleen individuele huisartsen hebben moeite met de actie, verzinnen iets anders, zoals extra bezoeken afleggen, of doen helemaal niet mee. Maar ook deze artsen zijn het vaak grotendeels eens met de kritiek.
Een aantal regio’s begint volgende week met actievoeren. De meesten doen dit volgens Twents-model. Het sneller doorverwijzen naar specialisten zou ziekenfondspatiënten hun no-claim kunnen kosten. Maar vooralsnog zijn hier nog geen klachten over bekend, met patiëntenorganisatie NPCF. Mocht dat wel zo zijn, dan zal de NPCF zeker actie ondernemen.
De minister maakte een inkomensvergelijking (hieronder meer)Een inkomensvergelijking in twaalf Europese landen leert dat de Nederlandse en Duitse huisartsen het hoogste jaarinkomen hebben. De Polen bengelen aan het staartje, net achter de Belgische huisartsen. Dramatisch is bovendien dat de Belgen nog het hardst werken van allemaal ook: gemiddeld 60 uur per week voor 50.000 euro bruto per jaar.
De vergelijking werd gemaakt door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en had betrekking op België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Duitse huisartsen haalden in 2002 een gemiddeld bruto jaarinkomen van 136.000 euro en werkten daarvoor 2.748 uur per jaar. Nederland staat mooi tweede met 90 à 100.000 euro per jaar. Daarvoor werken ze 47 uur per week, 2.162 uur per jaar. Op de laatste stek staan de Polen met 16.000 euro per jaar en een werkbelasting van 45 uur per week. Ze gaan de Belgische huisartsen vooraf die blijkens de enquête 50.000 euro bruto jaarinkomen hebben maar daarvoor wel 60 uur per week en 3.024 uur per jaar in touw zijn.
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in Nederland contesteert de cijfers en voert aan dat de Nederlandse huisartsen “het grootste aantal patiënten per praktijk hebben en daardoor binnen Europa per patiënt het slechtst betaald worden.
Bron: Het Laatse Nieuws