De bezuinigingen in de gezondheidszorg hebben 84 huisartsen in Midden-Twente ertoe gebracht actie te voeren. Vanaf deze week verwijzen ze patiënten zoveel mogelijk door. Ook als dat niet strikt noodzakelijk is en ze de klacht eigenlijk zelf kunnen behandelen.
De huisartsen protesteren tegen het zorgbeleid. Door de bezuinigingen in de gezondheidszorg wordt hun werk zwaarder, zonder dat daar compensatie tegenover staat. Directe aanleiding voor de actie zijn nieuwe richtlijnen van Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van zorgverzekeraars. In de toekomst moeten in een huisartsenpraktijk drieduizend patiënten worden ondergebracht. Nu gaan de verzekeraars nog uit van 2.350 patiënten per praktijk.
‘Dat betekent voor ons 20 procent meer werk. Dat kan niet zomaar. Daar moet iets tegenover staan’, zegt G.J. van Loenen. De Hengelose huisarts is woordvoerder van de Twentse actievoerders. De artsen vinden dat hun werk niet serieus wordt genomen. ‘Blijkbaar is in Den Haag en bij de zorgverzekeraars niet duidelijk wat een huisarts doet. Door deze actie maken we duidelijk wat ons werk waard is.’
Patiënten die een bezoek aan hun huisarts brengen, zullen vaker dan normaal worden doorverwezen. Iemand die bijvoorbeeld bij de dokter komt met last van zijn rug, krijgt direct een doorverwijzing voor de fysiotherapeut. De extra kosten die dat met zich meebrengt komen voor rekening van de zorgverzekeraars. Voor de patiënten zijn de acties niet in de portemonee te voelen. De huisartsen verwijzen alleen extra door als de verzekering de behandeling vergoedt.
Hoe lang de artsen actie blijven voeren is niet duidelijk. ‘In elk geval tot de verzekeraars het voelen. Wij houden dit wel even vol.’ Bij zorgverzekeraar Menzis, het moederbedrijf van Amicon en Geové, wordt met verbazing op de plannen gereageerd.
Ook landelijk worden protesten voorbereid. De Landelijke Huisartsen Vereniging overlegt nog over de manier waarop zal worden geprotesteerd.