Observatie instrument voor motorische ontwikkeling v/h jonge kind
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Overige onderwepen/algemeen › Overige onderwerpen/algemeen › Observatie instrument voor motorische ontwikkeling v/h jonge kind
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 10 maanden geleden door judith68.
- AuteurBerichten
- 06/03/2013 om 17:12 #16995imartineDeelnemer
Beste FysioForumleden,
Ik heb een enkele vraag aan u. En vanuit die informatie kan ik het internet zelf wel weer verder afspeuren.
Mijn vraag aan u is welke observatie instrumenten u gebruikt voor de motorische ontwikkeling van kinderen van 0-6 jaar.
Voor mijn studie orthopedagogiek ga ik een bachelor-these schrijven. Er is mij gevraagd om onderzoek te doen naar welke motorische observatie instrumenten er puur en alleen in Nederland worden gebruikt binnen verschillende werkvelden voor kinderen van 0-6 jaar en deze vervolgens met elkaar te gaan vergelijken wat betreft de geschiktheid en bruikbaarheid in termen van tijd en kosten.
Het onderkennen van een beperking in de motorische ontwikkeling is belangrijk om dat deze vaak in samenhang met andere problemen in de ontwikkeling blijken te zijn zo als bijvoorbeeld bij dyslexie en ADHD wordt gezien. Een kwalitatieve manier van observeren kan eerste aanwijzingen geven ten aanzien van het al dan niet aanwezig zijn van een ontwikkelingsachterstand. En is dus ook voor ons als orthopedagogen erg interessant.
De bewegingsleer kent een aantal instrumenten voor het observeren van de motorische
ontwikkeling. Zo kwam ik al voorbij de Infant Motor Profile (IMP). Deze instrumenten zijn binnen het betreffende werkveld bekend, maar daar buiten niet of nauwelijks. Daarom ga ik inventariseren welke observatie instrumenten m.b.t. de motorische ontwikkeling van jonge kinderen er in Nederland beschikbaar zijn en worden gebruikt.Mijn vraag aan u is welke Nederlands gestandaardiseerde testen u gebruikt?
Alvast hartelijk dank voor uw hulp!
Met vriendelijke groet,
Inge Martine
- 17/03/2013 om 14:52 #17005judith68Deelnemer
Beste Inge,
wat een leuk onderwerp voor je bachelor-these! Vroege onderkenning is inderdaad erg belangrijk. Voor de motorische observatie van kinderen van 0-6 jaar gebruik ik de volgende meetinstrumenten:
-Alberta Infant Motor Scale (AIMS) voor kinderen van 0-18 maanden. In het kader van een masterthese opleiding kinderfysiotherapie, is er door een collega onderzoek gedaan naar de verschillen in scores van nederlandse kinderen i.v.t de originele canadese normering. Daarnaast heeft een college wetenschapper het plan om de test voor nederlanse kinderen te normeren, zie link:
http://www.umcutrecht.nl/subsite/kgw/nieuws/2012/11/Promotie-fysiotherapiewetenschapper-Jacqueline-Nuijsink-11-oktober-2012—Schedelvorming-babys.htm
-voor kinderen van 0-42 de Baley Scales Infant Development (BSID), deze is niet genormeerd voor nederlandse kinderen. In 2006 is de BSID 3 uitgekomen en ook hiervan loopt een onderzoek voor het maken van een nederlandse normering, zie link:
http://www.jeugdinterventies.nl/eCache/DEF/1/33/863.html
-kinderen van 3-16 jaar: Movement ABC-2. Deze test heeft een nederlandse normering, zie link:
http://www.pearsonclinical.nl/movement-abc-2-nl-movement-assessment-battery-childrenDe Infant Motor Profile is mij onbekend, maar heb deze opgezocht en lijkt mij een zeer waardevol instrument voor de motorische observatie van nederlannse zuigelingen.
ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt. Veel succes met het schrijven van je thesis en ben benieuw naar de uitkomsten!
Met vriendelijke groeten,
Judith de Best
kinderfysiotherapeut - 20/03/2013 om 12:02 #17023esther de ruDeelnemer
Hallo Martine,
Er zijn heel veel testen die wel in het buitenland worden gebruikt maar nog niet in Nederland. De IMP wordt langzamerhand ook in ons land ingevoerd, een aantal mensen werken er al mee. Het is zeker een zeer waardevol instrument.Je kunt waarschijnlijk meer kinderfysiotherapeuten bereiken als je je vraag stelt op het forum http://www.fysionetwerken.nl Je moet je even melden maar als dit gedaan is, dan kan je doorklikken naar de groep genaamd Werken met kinderen en jongeren.
Of…… je geeft mij toestemming deze oproep op ons forum te plaatsen. Graag even een mailtje naar estherderu@gmail.com Dan zal je wel je email adres moeten melden.Ik hoor het wel groetjes Esther
- 27/03/2013 om 13:04 #17028imartineDeelnemer
Hoi Esther en Judith!
Ontzettend bedankt voor jullie reactie! Deze informatie kunnen wij goed gebruiken!
Wij zien idd het liefste testen die genormeerd zijn voor nederlandse kinderen omdat je daarmee de bewijskracht vergroot. Maar het is ook interessant te weten dat er testen worden gebruikt die nog niet specifiek afgestemd zijn op de nederlandse doelgroep en dat er ook al plannen zijn om de test voor nederlanse kinderen te normeren.
En esther bedankt voor de tip! Ik zal mij zelf wel even aanmelden. Anders krijg jij er ook alleen maar meer werk van van de eventuele reacties die je krijgt en dan weer door moet spelen aan mij. Maar in iedergeval bedankt voor het aanbod!
Groetjes inge
- 27/03/2013 om 14:59 #17029judith68Deelnemer
Hoi Inge,
graag gedaan!
Groetjes,
Judith
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.