De inzet van een sportfysiotherapeut kan veel blessureleed voorkomen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS) in reactie op de berichtgeving van het UMC Utrecht en de KNVB over de grote aantallen blessures bij amateurvoetbalclubs.
In het persbericht van het UMC Utrecht en de KNVB wordt gesproken over een grote hoeveelheid blessures bij de amateur voetbalclubs. Blessures die leiden tot verzuim in het werk en uitval van de sportbeoefening. Met de deskundigheid van de sportfysiotherapeut kan veel ellende voorkomen worden. “Dat is effectiever dan het aan de trainers overlaten, zoals de KNVB voorstelt”, vindt NVFS voorzitter Bart Smit. “Trainers en coaches hebben immers andere taken en verantwoordelijkheden. Laat de sportfysiotherapeut, samen met club en trainer, de situatie in kaart brengen en adviseren. Binnen verschillende amateurclubs (voetbal, hockey, tennis enz.) wordt hier al dankbaar gebruik van gemaakt. De sportfysiotherapeut wordt ingehuurd voor het verzorgen van loopscholing, inloopspreekuren, begeleiding en opleiding van trainers in het screenen van signalen van een dreigende blessure, controle van deugdelijk materiaal, eventuele extra aanpassingen in de zolen van sportschoenen, hersteltrainingen, behandelen van blessures en de revalidatie naar het gewenste niveau van de geblesseerde sporter.”
Minder acute blessures
De vroegtijdige inzet van de sportfysiotherapeut in combinatie met de trainer zal ook zijn invloed hebben op het verminderen van de acute blessures. De sporter wordt beter in de gaten gehouden en zijn trainingsprogramma zal meer afgestemd zijn op het niveau van de belastbaarheid dat de sporter op dat moment nodig heeft.
Sneller herstel
Ook de behandeling van de geblesseerde sporter zal vanuit de sportfysiotherapeut breder en effectiever worden ingezet om dat de sportfysiotherapeut handelt vanuit totale (sport) context waarin die sporter zich begeeft en zijn revalidatie programma daarop afstemt. Doel van de sportfysiotherapeut is de sporter binnen de kortste tijd op een veilige manier weer terug te brengen tot op het optimale niveau. Daarin worden alle facetten van de betreffende sport opgenomen en getraind. De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg pleit dan ook voor meer integratie van de sportfysiotherapie in de amateursport. Zij ziet het als een relatief goedkope interventie die blessureleed voorkomt en sneller doet herstellen.
Bron: NVFS
Kijktip: VIDEO: KNVB pakt voetbalblessures aan
De KNVB en Consument en Veiligheid bieden gezamenlijk het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ aan om blessures te voorkomen. Het programma is beschikbaar via de subsite voor Trainers & Coaches en wordt ondersteund door Giovanni van Bronckhorst.
http://knvb.nl/nieuws/19078/video-knvb-pakt-voetbalblessures-aan