Huisartsen volgen richtlijnen die meer tijd kosten minder frequent dan richtlijnen die minder tijdrovend zijn. Ze volgen ook vaker de richtlijnen zonder follow-upconsult, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en IQ healthcare in BMC Family Practice.
Trouw van huisartsen aan richtlijnen lijkt in Nederland meer aan de inhoud van de richtlijn te liggen dan aan de individuele huisarts. Opmerkelijk genoeg blijken huisartsen die minder trouw zijn aan de richtlijnen, meer tevreden met de hoeveelheid beschikbare tijd. Wanneer het naleven van een richtlijn veel tijd kost, wordt deze vaak minder goed nageleefd dan richtlijnen die geen extra tijdsinvestering met zich meebrengen. Richtlijnen waarmee juist tijd bespaard kan worden, bijvoorbeeld doordat een follow-upconsult wordt voorkomen, worden het beste nageleefd.
Uitvoerbaarheid
NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: “Bij de keuze van huisartsen om een richtlijn wel of niet te volgen zijn medische overwegingen natuurlijk altijd de primaire drijfveer. Werkdruk is slechts één aspect in het beslissingsproces. Maar bij het opstellen en implementeren van een richtlijn moet wel rekening worden gehouden met de uitvoerbaarheid en de hoeveelheid tijd die het volgen van de richtlijn kost.â€
Methode
Voor het onderzoek zijn data gebruikt van 130 huisartsen uit 83 praktijken met 98.577 patiënten uit De Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk. De onderzoekers maakten een analyse van 170.677 beslissingen van huisartsen met betrekking tot 32 verschillende richtlijnen.
Bron: NIVEL
Gebruik de peiling via deze – link –