NMa wijst KNGF op gevaar van collectief optreden richting zorgverzekeraars

39

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het Koninklijke Nederlandse Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in een gesprek gewezen op concurrentiebeperkende risico’s van haar advies aan de leden om als collectief op te treden richting zorgverzekeraars. Dergelijke adviezen kunnen de onderlinge concurrentie tussen fysiotherapeuten beperken. De NMa heeft de KNGF nadrukkelijk verzocht om haar leden duidelijk te maken dat zij individueel moeten beslissen om wel of geen contract met de verzekeraar de sluiten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De aanleiding voor het gesprek was de oproep aan de leden van het KNGF op de website van de branchevereniging om vooralsnog geen contracten te ondertekenen met verzekeraars. De oproep komt voort uit een meningsverschil tussen fysiotherapeuten en verzekeraars over het gebruik van een kwaliteitssysteem. Een dergelijke oproep kan als collectieve boycot functioneren en zo de concurrentie tussen fysiotherapeuten beperken.

De KNGF heeft aangegeven niet de intentie te hebben gehad de concurrentie te beperken en zich aan de Mededingingswet te willen houden. De NMa volgt kritisch wat er verder gebeurt en beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Bron: NMa

10 REACTIES

  1. Op de website van het KNGF staat te lezen:

    Uiteraard is ook het KNGF gebonden aan de grenzen van de wet en neemt zij voornoemde risico’s uiterst serieus. Daarom zal het KNGF de signalen of uitlatingen op haar website die zouden kunnen worden opgevat als een oproep aan de leden om vooralsnog niet te tekenen, van de website halen. Voorts zal het Algemeen Bestuur de uitkomst van het gesprek met de NMa verder intern bespreken en informeert u graag op korte termijn over het vervolg hiervan.

    De oproep om niet te tekenen staat overigens nog steeds te lezen op fysionet.nl

  2. Ik begrijp hier echt niets van. Het KNGF stelde steeds heel zeker te weten dat deze actie NMA proef was. Nu blijkt dat dus niet het geval te zijn. Vreemde actie.

    Ik begrijp ook de NMA niet. Elke zorgverzekeraar mag fuseren zoveel ze willen maar als wij iets collectiefs doen dan is dat ineens onwettig.
    Typisch geval van met 2 maten meten mijns inziens.
    Ruud Lindenburg

    • Beste Ruud,

      Dit zal niet de eerste keer zijn dat een adviseur/jurist van de ene partij, op grond van dezelfde wetgeving en jurisprudentie, anders uitkomt dan die van de andere partij.
      Vaak wil een partij als de NMA niet op voorhand een advies geven of iets geoorloofd is, maar doet dat pas naderhand.

      Met collegiale groeten,
      Peter van der Salm.

  3. Peter,

    ik begrijp dat wel, maar ik ben toch niet blij met de commotie en de hele actie.
    Er is actie naar ons gecommuniceerd en in de laatste dagen van het jaar blijkt ineens dat de NMA de actie niet welgevallig is en ook blijkt dat het KNGF eigenlijk weinig voor elkaar gekost heeft bij de zorgverzekeraars en ook dat het KNGF weinig duidelijk is geweest naar haar leden toe.
    We moeten als beroepsgroep veel eerdere beginnen met het onderhandelen over de contracten zodat niet alles op het laatste nipeprtje geregeld moet worden.

  4. Beste Ruud,

    Het zou mij niet verbazen als de NMA nog verder gaat door te bekijken of het KNGF alsnog een boete opgelegd moet krijgen.
    De aktie heeft in ieder geval wel bereikt dat het duidelijker wordt dat voor vele collega’s bij een aantal zorgverzekeraars de maat vol is.

    Dat eerder onderhandelen ben ik met je eens.
    Ik zou willen onderzoeken of dat over de band van dreiging met weglopende klanten gespeeld kan worden.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  5. wel vreemd dat de nma zegt dat wij therapeuten individueel kunnen onderhandelen met de verzekeraars maar….. de achmea groep zegt nee =

    “Er wordt gesproken over vrije tarieven. Achmea stelt echter het tarief eenzijdig vast. Hoe kan dit?
    De NMa stelt als voorwaarde dat de zorgverzekeraar moet onderhandelen met alle zorgaanbieders. Het is echter aan de zorgverzekeraar of zij dat vervolgens met alle individuele zorgaanbieders doen of één aanbod doen aan alle zorgaanbieders. Omdat wij van mening zijn dat het niet mogelijk is met alle individuele fysiotherapeuten te onderhandelen, hebben wij gekozen voor de mogelijkheid om een evenwichtig, gedifferentieerd aanbod te doen aan alle contractanten.”
    gehaald van http://www.achmeazorg nl
    dus eigenlijk hebben we geen poot om op te staan.

    Ik kan het me nog niet veroorloven om de contracten niet te tekenen.
    simpelweg omdat ik eenn alleenstaande therapeut met nog geen spaarcent op de bank en dus geen vangnet, samenwoon met een vader met een heel klein pensioentje en veel kosten die je niet kunt verminderen omdat je gewoon huur moet betalen evenals de verzekeringen.
    Ik moet gewoonweg nog wel wat tekenen om mijn onkosten te kunnen betalen…… HELAAS raar maar waar.
    Menzis/anderzorg heb ik wel laten vallen en ga vanaf nu meteen inventariseren wie bij welke verzekering zit zodat ik volgend jaar meer en meer “vrijheid” kan krijgen..

    Wat ik wel vreemd vind is dat als de tandartsen iets collectiefs doen er geen nma in de buurt is en dat zij net als de schoonmakers wel in de landelijke bladen, internet en tv komen en wij niet…….
    Ik dacht dat wij (=knfg) dat wel van plan wa(s)ren?!!

  6. En inmiddels is de actie om niet te tekenen definitief beëindigd.

    05-01-2012

    Na een intensieve periode van gesprekken met de verzekeraars (CZ, Menzis, De Friesland en Achmea) zijn we blij met een positief resultaat te komen. We zijn met de verzekeraars tot een gezamenlijke intentie gekomen.

    Zie http://fys.io/3yv

  7. Wat een resultaat… een intentie pff. Wat vinden jullie er van? Hebben de onderhandelaars het goed gedaan? Is dit wat jullie er van gehoopt hadden?

    • Beste Koen,

      Ik heb te weinig overzicht van het landelijke protest van collega’s om de onderhandelingsmacht die ons KNGF in deze had in te schatten.

      Met collegiale groeten,
      Peter van der Salm.

Reacties zijn gesloten.