Onder de bijna vijfhonderd fysiotherapeuten in Friesland en Groningen bestaat grote onrust over het beloningssysteem dat De Friesland Zorgverzekeraar voor 2010 voor fysiotherapiepraktijken wil doorvoeren.
Daarin wordt een laag gemiddeld aantal behandelingen per aandoening als ‘kwaliteit’ beschouwd, op basis waarvan een hogere beloning wordt gegeven. Volgens de fysiotherapeuten bedreigt dit een optimale zorg aan chronisch zieken, ouderen en patiënten met meerdere gezondheidsproblemen. Maandagavond besloten de noordelijke fysiotherapeuten tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen tot actie. Zij gaan eigen voorstellen voor een overeenkomst bij De Friesland indienen. Verdere juridische stappen worden niet uitgesloten.
Volgens de fysiotherapeuten bieden andere zorgverzekeraars een aanvullende polis voor onbeperkte fysiotherapie. Om de kosten te beperken wil ‘De Friesland’ het aantal behandelingen per klacht aan banden leggen. Fysiotherapiepraktijken die boven een bepaald regionaal gemiddelde uitkomen, worden daarom als ‘kwalitatief minder’ beoordeeld en krijgen een lagere vergoeding.
Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en het Regionaal Genootschap voor Fysiotherapie het Noorden (RGF-Noord) is deze beoordeling oneerlijk en principieel onjuist. “Vooral praktijken met veel chronisch zieken, ouderen of mensen met een slechtere gezondheidstoestand dreigen het slachtoffer te worden. Dat slaat terug op de patiënten zelf, die daardoor minder zorg dreigen te krijgen dan waar ze recht op hebben.” Het beleid van De Friesland wijkt volgens het KNGF ook af van afspraken die landelijk met Zorgverzekeraars Nederland, de vereniging van zorgverzekeraars, zijn gemaakt.
Bron: deweekkrant.nl
Het bericht op FysioForum maakt melding van:
“Vooral praktijken met veel chronisch zieken, ouderen of mensen met een slechtere gezondheidstoestand dreigen het slachtoffer te worden. Dat slaat terug op de patiënten zelf, die daardoor minder zorg dreigen te krijgen dan waar ze recht op hebben.”
Dit lijkt de mening van het KNGF/RGF. Het lijkt een prima argument, maar……….
Als ik bij de zorgverzekeraar zou werken zou ik vragen om bovenstaande stelling met cijfers te onderbouwen.
Als dat niet kan (ik denk dat dit ook niet kan), wat moet de zorgverzekeraar dan? Het KNGF/RGF op de mooie blauwe ogen geloven?
Kortom lastig pakket voor de FT. Het wordt tijd de FT-zorg transparant te maken en minder aandacht te geven aan al die tijdsverslindende proces kwaliteitsindicatoren.
groet en goeds,
Edwin de Raaij
[ Bijgewerkt 27 Oct : 18:03 ]
Wanneer je als KNGF stelt dat er absoluut nooit een relatie is tussen kwaliteit en het gemiddeld aantal behandelingen en dit met zorgverzekeraars dus onbespreekbaar is, roep je vroeg of laat een situatie als nu met Zorgverzekeraar de Frieslang over je af.