Weinig lucht hebben en veel slijm ophoesten: kenmerken van de longaandoening COPD. De aandoening is niet te genezen, maar patiënten kunnen baat hebben bij het longrevalidatieprogramma van het HagaZiekenhuis. Hun conditie verbetert en ze voelen zich een stuk beter.
Twaalf weken lang traint de patiënt drie keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut in de polikliniek op de locatie Leyweg. Elke patiënt krijgt een programma op maat. De fysiotherapeut bekijkt uitgebreid wat de patiënt wel en niet kan.
De patiënt start samen met vier andere patiënten. Ze raken vaak aan elkaar verknocht, omdat ze allemaal hetzelfde hebben. Ze motiveren en stimuleren elkaar in de revalidatie en bij het stoppen met roken. Dat laatste is een voorwaarde om te mogen beginnen aan de revalidatie.
Voorlichting
Naast het trainingsprogramma krijgt de groep verschillende voorlichtingsbijeenkomsten. Die worden verzorgd door afwisselend de verpleegkundige, de longfunctielaborant, de longarts, de fysiotherapeut, de diëtiste en de medisch maatschappelijk werker.
In die bijeenkomsten leren de patiënten veel over COPD, hoe ze hun medicijnen moeten innemen, hoe ze kunnen zorgen voor goede voeding, wat ze moeten doen bij een benauwdheidsaanval. Daarnaast wisselen ze – soms samen met hun partners – ervaringen uit over waar ze tegenaan lopen in het dagelijks leven.
Het programma is bedoeld voor mensen met matige tot ernstige COPD. De longarts bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor het programma. Voor een afspraak bij de longarts is een verwijzing van de huisarts nodig.
Bron: HagaZiekenhuis