Even snel een polis afsluiten die fysiotherapie dekt, en laat de massages maar komen. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel gingen mensen massaal op zoek naar verzekaars die ongelimiteerd fysiotherapie aanboden. Verzekeraars maken nu een eind aan aan onbeperkt gebruik. ´
Begin 2006 gebeurden er twee dingen, die het ineens aantrekkelijker maken om naar de fysiotherapeut te gaan. Het was vanaf dat moment niet langer nodig om een verwijsbriefje te hebben. En met de komst van het nieuwe zorgstelsel gingen verzekeraars harder met elkaar vechten om klanten.
,,Mensen dachten ’ik heb een pijntje in de rug, laat ik volgend jaar maar fysiotherapie bijverzekeren’,” zegt Bert Rensen van Univé. ,,Met het nieuwe zorgstelsel sluiten mensen gericht een verzekering af, en gebruiken die dan ook.’’ Dat is mogelijk geworden door de opkomst van vergelijkingssites als Verzekeringssite en Independer. Daar kunnen mensen zoeken naar verzekeringen die volledige dekking voor fysiotherapie bieden.
Verzekeraars waren verrast door de belangstelling. ,,Wij gingen uit van de ervaring van het vorige zorgstelsel,’’ zegt Hans van Aalderen van Achmea. ,,Een gemiddelde behandeling bij een fysiotherapeut duurt 13 sessies. Maar mensen bleken ineens buitensporig gebruik te maken van de verzekering. Soms wekelijks, zonder echte noodzaak.’’
Daarom zijn de verzekeraars collectief gaan hakken in de dekking. Verzekeringssite.nl onderzocht de aanvullende polissen van acht zorgverzekeraars, die samen 75 procent van de markt beslaan. Zeven daarvan berekenen sinds 1 januari flink meer om de volledige dekking te houden: 5,10 tot 43,25 euro per maand extra. Bij vijf verzekeraars was het nodig om naar een andere polis over te stappen, omdat een maximaal aantal behandelingen is ingevoerd. Bij ONVZ, Zilveren Kruis Achmea en Avero Achmea is voor de nieuwe polis een medische controle nodig. De kans dat regelmatige gebruikers van fysiotherapie door zo’n keuring komen, is niet zo groot.
Bij Agis was de geringste stijging van de kosten voor 100% dekking . Die verzekering blijkt echter met de fysiotherapeut afspraken te maken over een maximaal aantal behandelen voor de hele praktijk. VGZ had ook maar kleine premiestijgingen, maar bood in 2007 al geen polissen aan met onbeperkt fysiotherapie.
In de pogingen het ‘feestgebruik’ van fysiotherapie te beperken, sluiten de verzekaars mogelijk patiënten buiten, die de fysiotherapie wel echt nodig hebben. Volgens de verzekeraars wordt die groep al bediend in de basisverzekering. Die vergoeding geldt echter alleen voor lijders aan een beperkte lijst chronische ziekten.
Patiëntenorganisatie NPCF wil dan ook dat fysiotherapie volledig in het basispakket wordt opgenomen. Tot 2004 was dat ook het geval in het ziekenfonds.
Wie dit jaar nog zijn polis wil aanpassen, is waarschijnlijk te laat. Veranderen mag doorgaans maar één keer per jaar. Alleen een kleine groep, die wel al voor 1 januari zijn verzekering heeft opgezegd, maar nog geen nieuwe heeft gekozen, heeft nog tot 1 februari de tijd om een polis te kiezen.
Bron: geldenrecht.nl
In 2008 hebben verzekeringen hun dekking voor fysiotherapie ingeperkt. Er zijn maximale aantallen behandelingen ingesteld. De prijs voor een aanvullende polis met 100 % dekking van fysiotherapie steeg fors.
Lees verder
We hebben het voor een groot deel weer aan ons zelf te danken.Plotsseling “consumeren” patienten weer veel fysiotherapie. En de journalistiek ziet de massage nog als onze “core”-business.
Onbepekt masseren moet toch ook niet vergoed worden uit algemene middelen? Welke op EBCP gebaseerde rationale kan daar achter zitten? Worden alle via DTF binnengekomen patienten behandeld? Ziet de zorgverzekeraar dat ook aan de code 1850 die altijd samen met 1860 gedeclareerd wordt en dan in 100pct van de gevallen opgevolgd wordt door een code 1000? Dat kan statistisch natuurlijk niet! Maar wij vinden altijd een behandebare parameter, toch? Al is het minimaal dat de belastbaarheid verminderd is. Zonder dat we dat valide en betrouwbaar gemeten en vastgelegd hebben.
WIJ GRAVEN NOG STEEDS ONS EIGEN GRAF
tja,
de zorgverzekeraars klagen over het consumeren van onze professie maar klaagt er iemand over die 5,1 miljard euro’s die zij nu nog steeds hebben. Na de afschaf van AWBZ een donatie gekregen van 750 miljoen wat inmiddels nu 5,1 miljard is geworden.
MAar de premies gaan omhoog en aanvullende pakketen worden gekort en gekort. De zorgverzekeraars hebben zoveel macht dat er heel weinig tegen te doen valt. Of toch wel….
PAtientenorganistaies kunnen zich sterk maken hiervoor maar waarom onze eigen beroepsgroep niet, waarom laat de KNGF ons nu (weer) in de steek. Waarom doen we maar mee aan het HKZ traject, wat ongelofelijke onzin eerste klas natuurlijk is. Waarom gaan we ons richten op de mooie handsoff therapie, ja mw. u moet meer bewegen want daar wordt u ouder van en gezonder van. We zijn geen sportschool. Waarom laten we mensen nog steeds geloven in de mooie praatjes ja u heeft een zwaar beroep gehad of nog steeds tja.. SLIJTAGE he.. Zolang we dat soort uitspraken doen zullen we nooit ergens komen. We zijin fysiotherapeuten die echt wat kunnen, ten minste daar geloof ik nog in. Wij kunnen wat teweeg brengen. EERST BODY OF KNOWLEGDE en dan KNOWLEGDE of The BODY.
Investeer in elkaar en sluit de handen in een. MARKTWERKING kom op zeg we proberen de patienten bij de andere praktijk af te pakken en waarvoor… Maar waar blijft de kwaliteit dan. Er worden legio aan protocollen geschreven voor bewegingsgroepen kom op zijn wij daar alleen maar goed voor. OP de manier waarop we nu bezig zijn graven we ons eigen graf en die van onze toekomste fysiotherapeuten.Ik vraag mij af waar de fysiotherapie staat in 2020. BEstaat het beroep nog of…
Wees deskundig in het vak, het oh zo mooie vak. LAat je fascineren en motiveren, laten we eerst terug gaan naar het gene waar we goed in zijn, met onze handen een voorwaarde creeeren zodat het lichaam het oppakt. DE BASIS.
HEt lichaam past zich aan of composeert dat is het mooie van ons menselijk lichaam maar wat doen WIJ…WIJ doen niks we laten ons weer vormen……
KOM op.. Wordt eens wakker.
En wéér wordt de Oefentherapie meegesleurd in de ongebreidelde zorgconsumptie van de fysiotherapie. Het wordt langzamerhand onverdragelijk om in één zorgpakket genoemd te worden met deze beroepsgroep. Jaren geleden was het de fysiotherapie die, door 2,3,4 patienten tegelijk te behandelen, de zorgverzekeraars dwong tot beperkende maatregelen. En nu gebeurt het wéér. De goed werkende fysiotherapeuten niet te na gesproken (!), maar, dames en heren, waar zijn jullie mee bezig!? Mensen moeten maar naar een massagewinkel gaan als ze zo nodig gemasseerd willen worden en zelf niets wensen te doen aan het verbeteren van hun gezondheidssituatie. Daar bent u niet voor. Bovendien, wordt het niet eens tijd om de Oefentherapie (lees: O.T. Cesar en Mensendieck) eens als partner in de gezondheidszorg te gaan beschouwen? Na het behandelen van de pijnklacht kan de oefentherapeut de patient op het juiste pad zetten om de oorzaak van de klacht weer in het juiste perspectief te zetten in het GEHEEL van het functioneren van een mens. Wij Oefentherapeuten hebben niet voor niets al > 65/75 jaar ervaring met uitsluitend oefentherapie. Samenwerken dus en niet op je eigen eiland blijven zitten, in het belang van de patient! En niet van je eigen portemonee.
DTF is voor sommigen aanleiding tot onverantwoord consumeren (van patienten in dit geval). DTO komt eraan in juli, ik hoop van harte dat het mijn beroepsgroep beter afgaat.
Beste allen,
Kijkend naar de bron van het artikel valt mij op dat de kop en koptekst (o.a. masseren) van de hand van de journalist zijn en geen citaten zijn van woordvoerders van zorgverzkeraars.
Dat noem ik tendensieus.
Er wordt gesuggereerd dat er toegenomen fysiotherapeutische zorgconsumptie is geweest in 2007 zonder bronnen te noemen.
Stel dat die toename er zou zijn, wordt dit, wederom zonder bronnen te noemen, causaal in verband gebracht met DTF.
Al weer zonder bronnen te noemen wordt dit in het kader van kwaliteit weggezet als ‘buitensporig gebruik’ en ‘feestgebruik’.
In ieder geval is bekend dat zorgverzekeraars een ‘oorlogskas’ gebruikt hebben om vooral in 2007, in het kader van behoud verzekerden, op voorhand verliesgevende polissen in de markt te zetten.
Dit communiceert naar buiten lastig en dan moet je als zorgverzekeraar achteraf als verklaring anderen de schuld geven.
Jammer dat op grond van dit soort onzorgvuldige berichtgeving bepaalde zorgverleners zich omhoog willen schrijven.
Met groeten,
Peter van der Salm.