Minister wil fitness in basisverzekering

19

Minister Klink van Volksgezondheid onderzoekt of bezoek aan de sportschool kan worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Volgend jaar begint een aantal proeven met dit ‘bewegen op recept’. Huisartsen kunnen te zware patiënten dan een fitnesscursus voorschrijven, in plaats van cholesterolverlagers of afslankpillen.

Dat staat in de maandag gepresenteerde preventieplannen van het kabinet. Het voorkomen van ziekten wordt steeds belangrijker, zegt Klink. Zo houdt het kabinet er rekening mee dat het aantal diabetespatiënten sterk zal stijgen – van 600 duizend in 2005 naar 940 duizend in 2025. Ook dreigt er tegen die tijd een tekort van tienduizenden werknemers in de zorg. ‘Een schaarste die haast niet is op te vangen’, aldus de minister. Vandaar dat niet alleen de sportschool, maar ook cursussen stoppen met roken mogelijk in het basispakket worden opgenomen. Het kabinet trekt komend jaar 39 miljoen euro extra uit voor preventie.

Ook wil Klink zorgverzekeraars de vrijheid geven deze cursussen uit te sluiten van het eigen risico. Vanaf volgend jaar moeten burgers de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf betalen. Als ‘bewegen op recept’ buiten het eigen risico valt, wordt de fitnesscursus aantrekkelijker dan het gebruik van pillen.

Zorgverzekeraars Nederland maakt een kanttekening: ‘We willen gezond gedrag best belonen, maar dan moeten we wel kunnen controleren of iemand bij zo’n cursus niet na drie keer afhaakt’, aldus een woordvoerder.

Bron: de Volkskrant

2 REACTIES

  1. Gezondgedrag????
    Je beziggen in een afgesloten ruimte vol met ultra-sone apparaten. Met honderden tegelijk je in het zweet werken in een mooie aan richtlijnen voldane ruimte. Ja lijkt me erg gezond. Veel beter dan wandelen in de natuur.
    Dus als het de patient niets kost ( alleen de premies gaan omhoog) dan gaat hij bewegen. Lijkt me weer echt iets voor nederland on zo iets te verzinnen.
    Je moet trainen is goed voor je gezondheid maar denk erom niet drie keer afwezig zijn want anders……..
    Ik heb zelf ook een praktijk met fitnessruimte, goed te gebruiken als hulpmiddel bij revalidatie en training in een bepaald traject van therapie.
    Laten wj deze minister proberen duidelijk te maken dat je geen gezondheid verkrijgt door in een fitnessruimte te gaan bewegen.
    Laat hem sportverenigingen in het algemeen in het bewegings-preventie plan opnemen.

  2. Waneer je dit onderwerp beziet op grond van economische waarden, valt er een aantal opmerkingen over te maken.
    Het is min of meer vanzelfsprekend dat het behandelen van de gevolgen van b.v. overgewicht en roken, als daar zijn diabetes en longkanker, vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

    Een medicamenteuze preventieve behandeling van hart- en vaatziekten als gevolg van overgewicht, het voorschrijven van statines, wordt eveneens vergoed uit de basisverzekering.

    Gezien de kosten van behandeling van deze twee ziektebeelden loont betalen van preventie uit de basisverzekering (fitness) al snel de moeite.
    De vraag is dan wel of we harde wetenschappelijke informatie hebben over het succes van de geopperde preventieve maatregelen en of dit de meest efficiënte zijn.
    Maar al te vaak bekt preventie als kreet erg goed zonder dat er ook maar enig onderzoek naar gedaan is.
    Misschien is dit onderwerp een voorbeeld van al werkende weg kennis gaan op doen.
    Moeten we wellicht een straf uitdelen, in plaats van belonen, door de gevolgen niet meer te betalen uit de zorgverzekering?

    Welke zorgverzekeraar gaat de kosten van preventie betalen en blijft dat ook de zorgverzekeraar die daar later de vruchten van gaat plukken middels een gezonder verzekerdenbestand?

    Buiten een economisch kader dringt zich bij dit onderwerp de discussie op van het betalen van de gevoglen van ‘eigen schuld’, in plaats van ‘dikke bult’.
    Is dan b.v. overgewciht ‘eigen schuld’?
    Betaalt de basisverzekering ook niet uw medische kosten van een verkeersongeval ten gevolge van rijden onder invloed?

    Al met al lijkt dit onderwerp mij aan een aantal basisuitgangspunten van ons verstrekkingenbeleid uit de zorgverzekering te raken.

    Met vriendelijke groeten,
    Peter van der Salm.

Reacties zijn gesloten.