Zorgverzekering wordt fors duurder

6

De zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Onder meer vanwege de Mexicaanse griep, de vergrijzing en het achterwege blijven van compensatie door de overheid nemen de zorgkosten flink toe. Zorgverzekeraar CZ verwacht dat de basispremie wel eens tien euro per maand duurder kan worden, schrijft Spits vandaag.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Eigenlijk zou de premie dit jaar al stijgen, maar een eenmalige bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid voorkwam dat. Deze ingreep scheelde zestig euro op jaarbasis, vijf euro per maand. “Dat bedrag komt er volgend jaar sowieso bij”, zegt een woordvoerder van CZ in de krant.

De kosten voor zorgverzekeraars stijgen jaarlijks door de loonstijgingen van personeel in de zorg, de toenemende vergrijzing en behandelingen voor aandoeningen als diabetes en overgewicht. Volgend jaar komen de kosten van de grieppandemie er nog eens bij. “We schatten de stijging op minimaal tachtig euro, maar het kan ook zo een tientje per maand worden.”

De Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorgmarkt, noemt de prijsstijging geen verrassing, vanwege de moeilijk te beheersen factoren die de prijs beïnvloeden. “Het is een vrije markt”, zegt een woordvoerder. “De Nederlandsche Bank kan ingrijpen als de stijging van de kosten niet meer in verhouding staat tot het dekken van de kosten voor de verzekeraar.”

CZ verhoogde de basispremie in 2007 met 7,70 euro per maand, maar voerde in 2008 een prijsverlaging van ruim vijf euro door. In 2009 bleef de premie voor de basisverzekering gelijk op 90,75 euro per maand.

Bron: Novum

2 REACTIES

  1. Heb ik het soms verkeerd begrepen, maar de premie was toch al flink omhoog gegaan via een verkapte manier. I.pv. een bedrag no-claim wat werd terugbetaald bij niet gebruik werd er opeens een eigen bijdrage ingesteld eerst €150, en later €155,-. Nu zijn de googeltrucs op en moet de premie alweer omhoog.

  2. L.S.,

    De oorlogskassen (vrijgekomen vermogen van de oude particuliere zorgverzekeringen) zijn inmiddels leeg om zo de premie kunstmatig lager te houden dan de hoogte van de schadelast.
    De meeste zorgverzekeraars konden tot voor kort forse winsten uit belegd vermogen toevoegen aan de resultaten van de bedrijsvoering.
    Ook in deze sector vallen de klappen van de beurscrisis.
    Beide ontwikkelingen zullen bijdragen aan premieverhoging zonder dat daarvoor meer zorg gegeven wordt.

Reacties zijn gesloten.