Zorgautoriteit pas in april aan de slag

13

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) gaat waarschijnlijk niet per 1 januari, maar pas in april aan de slag als toezichthouder in de zorg. Dat bleek gisteren in Den Haag tijdens een congres van de Consumentenbond over de nieuwe zorgwet.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De NZA, waarin de huidige toezichthouders CTZ en CTG fuseren, zou direct bij het ingaan het nieuwe zorgstelsel (1 januari) het toezicht voor zijn rekening moeten nemen. Minister Hoogervorst liet echter doorschemeren dat de autoriteit waarschijnlijk pas vanaf april actief wordt.

Wet nog niet af
De NZA kan pas aan de slag als de Tweede Kamer heeft vastgesteld wat die organisatie precies gaat doen. De wet die een en ander regelt “moet rond 1 april klaar kunnen komen”, zei Hoogervorst. “Daarvoor heb ik wel de medewerking van het parlement nodig.”

Oude toezichthouders
De bewindsman benadrukte dat er ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar toezicht is op de verzekeraars. Dan blijven namelijk de oude toezichthouders actief.

Almachtige organisatie
Op het moment woedt er nog een discussie over de bevoegdheden van de Nederlandse Zorgautoriteit. Verzekeraars vrezen een almachtige organisatie die hun bewegingsvrijheid minimaliseert. Belangenorganisaties van consumenten zijn juist bang dat de zorgautoriteit te weinig macht krijgt. De Tweede Kamer bepaalt uiteindelijk de speelruimte van de NZA.

Niet versnipperen
Frank de Grave, voorheen minister en parlementariër voor de VVD en beoogd voorzitter van de NZA, noemde het belangrijk dat het toezicht niet versnipperd raakt over meerdere organen.

Bron: Zibb

2 REACTIES

  1. De Consumentenbond vindt het onacceptabel dat juist in de komende maanden, waarin alle consumenten opnieuw een keuze moeten maken voor een zorgverzekeraar en het reclamegeweld zal losbarsten, geen toezicht wordt gehouden op de verzekeraars. Geven de reclames wel eerlijke informatie? En deugen de verkooptechnieken wel? De bond spoort de Tweede Kamer daarom aan om te zorgen dat uiterlijk 1 januari verzekeraars op hun gedrag kunnen worden aangesproken en, indien nodig, worden bestraft.

    Lees verder

Reacties zijn gesloten.