Zonder goede tarieven verdwijnt fysiotherapie in de marge

32

interview Bas Eenhoorn in Scanner van PWZ Achmea

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bestuurlijke ervaring heeft Bas Eenhoorn meer dan mogelijk lijkt voor een man: twintig jaar burgemeesterschap, talloze bestuursfuncties in evenzoveel brancheorganisaties en natuurlijk zijn voorzitterschap van de VVD. Een zwaargewicht dus, en dat is precies wat het Koninklijk Nederland Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) nodig heeft.
Scanner spreekt met Eenhoorn in het Utrechtse hoofdkwartier van Capgemini want, o ja, daar is hij ook nog eens vice-president. Een makkie toch, die fysiotherapeuten? “Dit is mijn eerste zorgbaan, en ik moet zeggen dat de wereld van de zorg en die van de fysiotherapeuten in het bijzonder erg ingewikkeld in elkaar zit,” aldus de KNGF-voorzitter. “Wat me meteen opviel is dat de zorg in Nederland overgereguleerd is, waardoor er weinig ruimte is voor de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt. En dat er sterke machtsblokken zijn, met name van overheid en zorgverzekeraars. Wat de fysiotherapie betreft: die lijdt onder een negatieve beeldvorming. Fysiotherapeuten doen van alles, maar of het ook nut heeft? En dan is er nog dat bizarre idee over de tarieven. Die zouden hoog zijn. In werkelijkheid staat dat tarief al jarenlang op à 21,50 per halfuur maximaal! Er is dus een hoop te doen voor het KNGF.”

Experiment

Aan het imagoprobleem wordt binnen de beroepsgroep hard gewerkt, vertelt Eenhoorn. “Er is flink getrokken aan kwaliteitszorg en aan de verwetenschappelijking van het vak. Het Kwaliteitsregister Fysiotherapie is hier een goed voorbeeld van en in Utrecht en Maastricht wordt fysiotherapie nu op academisch niveau gedoceerd.” De andere, meer externe problemen, zijn lastiger te pareren. “De pakketschuif bijvoorbeeld. 80 procent van de behandelingen is uit het ziekenfondspakket gehaald. Gevolg: 300.000 patiënten minder en dus talloze faillissementen. En daarnaast, waar blijven al die mensen? Gaan ze naar de huisarts, naar het ziekenhuis, of belanden ze in de WAO? Let wel, ik ben niet tegen méér verantwoordelijkheid voor de patiënt. Maar dit is slecht voorbereid door de overheid; fysiotherapie als een soort experiment vooruitlopend op de invoering van het basispakket. De voorlichting over wat wel en wat niet vergoed wordt is zeer matig. Bovendien hebben veel zorgverzekeraars het slecht opgepakt. Achmea Zorg heeft dat overigens wel prima gedaan met uitstekende aanvullende pakketten.”

Positie versterken

De zorg rond de tarieven is zo mogelijk nog groter. Per 1 januari 2005 worden die vrijgegeven. Bas Eenhoorn: “Dat zou een kans moeten zijn om die veel te lage tarieven te corrigeren. Maar onze onderhandelingspositie is belabberd. Fysiotherapeuten mogen volgens de mededingingswet niet als één partij onderhandelen, zodat je straks als individu met een verzekeraar te maken krijgt die groot en uiteraard liefst zo voordelig mogelijk inkoopt.”

Dat ziet er niet goed uit. Wat denkt het Genootschap daar tegen te doen? “Intern moeten we knokken om de moraal hoog te houden. Bij veel fysiotherapeuten heerst scepsis; de overheid heeft nooit veel voor ons gedaan. Wij moeten zorgen dat ze het niet opgeven. Extern moeten we onze positie versterken door te lobbyen, door een goede onderhandelingsstrategie. Marktwerking is prima, maar dan moet er wel evenwicht zijn in vraag en aanbod, anders is er alleen maar sprake van marktverstoring. Wij denken bijvoorbeeld aan meer ruimte voor marktwerking voor het preventieve deel van de diensten van fysiotherapeuten en aan goede uitonderhandelde tarieven voor het curatieve deel. Maar dan moeten die tarieven dus echt omhoog, anders gaat het niet! Ik hoop dat de Zorgautoriteit, in de persoon van Frank de Grave, straks de transparantie in de onderhandelingen met partijen – overheid, verzekeraars en medische instanties – goed bewaakt. Als we geen gelijkwaardige gesprekspartner kunnen zijn lopen we het risico als onderdeel van de gezondheidszorg gemarginaliseerd te worden.”

Tot slot heeft Eenhoorn nog een verlanglijstje voor de zorgverzekeraars. “Afspraken over goede tarieven, alleen daar contracteren waar nodig en dan met eenvoudige en eenduidige contracten. Verder willen we alleen werken met naturasystemen wanneer alle partijen er voordeel van hebben: patiënt, fysiotherapeut en verzekeraar. Anders restitutie, waarbij administratieve belasting tot een minimum wordt beperkt. En als laatste: het invoeren van producten in de fysiotherapie; dat scheelt miljoenen declaratieregels en past ook beter bij de zorginhoudelijke aanpak van de fysiotherapeut.”

Overgenomen uit Scanner nr 3, oktober 2004
Scanner geeft nieuws en achtergronden over de regionale gezondheidszorg ten behoeve van zorgaanbieders, instellingen en andere relaties van Groene land Achmea en PWZ Achmea.

Met dank aan C.Damiaans
Voor het inscannen en aanmelden op deze site.

3 REACTIES

  1. L.S.,

    Hoogervorst heeft de stelling van Eenhoorn dat de tarieven omhoog moeten voordat er de markt opgegaan wordt afgedaan met: “Ik zie niet in waarom ik nu de tarieven zou moeten verhogen als straks de tarieven vrijgegeven worden en bepaald worden door de marktwerking”, of woorden van gelijke strekking. En hoe vervelend dat ook is, Hoogervorst heeft daar wel een valide punt. De regeringspartijen beschouwden die discussie over tariefsverhoging dan ook als gesloten, en doen dat nog steeds.

    Dat betekent niet dat ik vind dat de martkgang nu zomaar door zou moeten gaan. Bepaald niet! De combinatie van contractplichtigheid voor de fysiotherapeuten en de huidige Mededingingswet-gelegitimeerde machtspositie van de zorgverzekeraars zal/kan er voor zorgen dat de marktgang (heel erg) fout kan uitpakken voor de fysiotherapeuten.

    Logischerwijs moet dus eerst ofwel de Mededingingswet zodanig aangepast worden zodat de fysiotherapeuten zich op gelijkwaardig grootte-niveau mogen verenigen in onderhandelingen, ofwel moet het zogenoemde chiropractiemodel (geen contracten meer nodig) voor het curatieve deel ingevoerd worden, voordat we (definitief) de markt opgaan.

    Dit zou ook de hoofdoverweging moeten zijn op de komende Buitengewone Ledenraadpleging, 25 oktober. Voor verdere informatie, zie het compromispamflet dat is opgesteld om het bestuur en VOTE daarover tot overeenstemming te laten komen. Te vinden op deze link

    Frank Conijn (e-mail: f.conijnAPESTAARTJEplanet.nl)

  2. L.S.,

    Om de een of andere reden wordt .doc niet meegenomen in de omzetting van de tekstregel naar hyperlink, door de Fysioforum-berichtenverwerker. De link werkt dus niet. Het beste kunt u de bovenstaande URL manueel intypen in uw browser (inclusief .doc). Dan kunt u het downloaden (als u Internet Explorer en Word gebruikt).

    FC

  3. De link is inmiddels aangepast, het document is gewoon te downloaden.

    Tip:
    Onder het reactieformulier kunt u knoppen vinden om de tekst op te kunnen maken. Deze codes zijn BBcodes genaamd. U kunt deze ook gebruiken om bestanden of websites te linken.

Reacties zijn gesloten.