Prijs voor looptherapie bij etalagebenen

29

Patiënten met ‘etalagebenen’ kunnen wegens dichtgeslibde slagaders in hun benen maar een beperkte afstand lopen tot ze enorme last krijgen van pijn en even moeten bijkomen.Sinds juni dit jaar heeft de regio Parkstad Limburg een Regionaal Netwerk Looptherapie waarbij fysiotherapeuten patiënten met perifeer arterieel vaatlijden begeleiden bij het ‘door de pijn heen lopen’. Afgelopen donderdag 7 oktober ontving het project de ING Bank kwaliteitsprijs.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Looptherapie komt erop neer dat de patiënt op het moment dat hij pijn krijgt bij het lopen niet stopt, maar doorloopt. Door dit meerdere keren per dag te herhalen, traint de patiënt het lichaam om via de kleinere aders voldoende zuurstofrijk bloed naar de benen te pompen. Dankzij de begeleiding van een fysiotherapeut lukt het de patiënten om ‘door de pijn heen te lopen’. Zo is de loopafstand in sommige gevallen sensationeel te vergroten en kan een operatie worden uitgesteld.

Het project ‘Lopen voor je leven’, dat uiteindelijk resulteerde in het Netwerk Looptherapie Parkstad, is geïnitieerd door de afdeling Heelkunde van het Limburgse Atrium Medisch Centrum. Naast vaatchirurgen en verpleegkundigen van het vaatcentrum, werken aan het project regionale fysiotherapeuten en onderzoekers van de Universiteit Maastricht mee.

Bron: Zorgkrant

1 REACTIE

  1. Leuk dat je dit plaatst Rob,

    Als lid van de stuurgroep ben ik uiteraard erg trots op deze prijs. Het is een fantastisch netwerk. Het leuke is dat het geheel door de afdeling heelkunde is geinitieerd. Een enthousiaste arts-onderzoeker heeft in het verleden een literatuur onderzoek gedaan naar de beste therapievorm bij deze patientencategorie. Hieruit kwam ontegenzeggelijk naar voren dat looptherapie onder supervisie van een fysiotherapeut veruit het beste effect had. Vervolgens is zij gaan kijken hoeveel patienten dan daadwerkelijk doorverwezen werden. Dat was maar een heel klein percentage. Dit is het begin geweest van dit netwerk. Op dit moment doen er zo’n 25 praktijken uit de omgeving mee, allemaal hebben ze de NPI cursus “Looptherapie bij claudicatio patienten” gevolgd. Er is een goed protocol opgesteld. De resultaten zijn verbluffend. Nogmaals, een hele positieve insteek voor de fysiotherapie!

Reacties zijn gesloten.