VvAA: “Zorgverleners horendol van alle regeltjes”

85

De administratieve rompslomp in de zorg ontneemt steeds meer huisartsen, specialisten, apothekers, tandartsen en fysiotherapeuten het plezier in het werk. Een op de vijf wil op zoek naar een nieuwe baan.
Dertien procent van de zorgprofessionals wil dit binnen een jaar. Dat blijkt uit onderzoek van zorgdienstverlener VvAA in samenwerking met hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het gevoel van verstikkende bureaucratie is volgens het onderzoek het sterkst bij fysiotherapeuten en apothekers. ”Als we kijken naar de veranderende opstelling van zorgverzekeraars, lopen apothekers voorop”, zegt Martin Aalders, directeur Advies & Diensten van VvAA.

”Zij hebben al een aantal jaar te maken met diverse bureaucratische maatregelen die nu ook over andere beroepsgroepen worden uitgestort. We hoeven dus niet optimistisch te zijn over de gevolgen voor andere zorgberoepen.”

Wat valt op?

  • Tandartsen en fysiotherapeuten geven aan veel waardering van hun patiënten te ontvangen.
  • Tandartsen en fysiotherapeuten hebben veel werk-energiebronnen (hulpmiddelen, regelruimte, inspraak, gebruik van vaardigheden), medisch specialisten en apothekers juist minder.
  • Zorgprofessionals vinden dat ze billijk worden beloond (met name huisartsen en medisch specialisten), bij fysiotherapeuten is dat wat minder. Er is – met uitzondering van fysiotherapeuten en tandartsen – dan ook geen sprake van zorgen over het inkomen (inkomensstress).
  • Fysiotherapeuten ontvangen veel feedback over hun werk.
  • Apothekers zien weinig groei- en ontwikkelingsmogelijkheden en vinden dat ze een slecht loopbaanperspectief hebben.
  • De werkdruk van zorgprofessionals is iets hoger dan onder andere Nederlandse werkenden. Dat is met name het geval bij medisch specialisten en apothekers.
  • Fysiotherapeuten, tandartsen en dierenartsen hebben last van lichamelijke belasting.
  • Vooral fysiotherapeuten en apothekers hebben last van een verstoorde werk-privébalans, iets wat onder zorgprofessionals vaker voorkomt dan bij andere werkenden.
  • Bureaucratie wordt door zorgprofessionals vaker aangegeven dan door andere werkenden, vooral door apothekers. Overigens hebben dierenartsen hier het minst last van. Regeldruk blijkt bij fysiotherapeuten en apothekers het sterkst aanwezig te zijn. Het zijn vooral de zorgverzekeraars die daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.
  • Apothekers en tandartsen hebben last van negatieve beeldvorming bij het publiek (imagostress), huisartsen en fysiotherapeuten juist niet.
  • De productiedruk is het hoogst onder apothekers en het laagst onder tandartsen en dierenartsen.
  • Juridisering blijkt geen brandend thema te zijn voor zorgprofessionals.

Hart en ziel

Ruim 1200 huisartsen, apothekers, specialisten, fysiotherapeuten, tandartsen, dierenartsen en andere zorgprofessionals deden mee aan het onderzoek. Volgens Aalders kunnen zij niet meer werken zoals ze graag willen. Lees hier meer over de bezieling van de fysiotherapeut.

Zo bezield zijn fysiotherapeuten
Bron: VvAA via http://fys.io/93y

”Professionals in de zorg werken vanuit een roeping. Ze willen met hart en ziel patiënten beter maken maar moeten zich in toenemende mate bezighouden met zaken die daar weinig of niets mee te maken hebben. Stapels administratie, regels en rompslomp, onderhandelingen met zorgverzekeraars en onzekerheid over contractering. Het leidt allemaal af van goed en bezield hun vak uitoefenen.”

Download het rapport (PDF)
Bron: VvAA en nu.nl