In manual therapy van Juli 2007 publiceren Kent & Keating een literatuur overzicht van 50 studies naar factoren die slecht herstel van mensen met a-specifieke lage rugpijn (aslrp) voorspellen. Gekeken is naar onderzoeken waarin aslrp korter dan 12 weken aanwezig was (ook recidiverende aslrp).
In de gevonden 50 studies worden verschillende voorspellende factoren genoemd. De auteurs concluderen dat zij geen zekerheid kunnen geven over welke factoren het best als voorspeller van slecht herstel gezien kunnen worden. Dit komt volgens hen door tegengestelde, inconsistente en onvolledige uitkomsten in de studies.
Auteurs komen tot deze conclusie doordat zij ‘strenge’ criteria hebben gesteld waaraan de gepresenteerde uitkomsten moesten voldoen. Zij hebben besloten om niet alleen aan te geven dat een factor voorspellend kan zijn voor slecht herstel, maar ook hoe sterk bepalend die factor is. Hierdoor is er geen eenduidige antwoord te gevn op de vraag welke factoren het belangrijkst zijn. Om in de toekomst tot waardevolle voorspellende factoren te komen wordt opgeroepen tot verdere ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.
De voorspellende factoren zijn ingedeeld in verschillende domeinen waaronder; pijn, fysieke factoren, beperkingen in activiteiten, beperkingen in participatie en historie (leeftijd, duur, recidief etc.). Wat betreft pijn worden elementen als beenpijn, duur, intensiteit en uni-lateraliteit genoemd. Op het domein van fysieke factoren zouden beperkte flexie rug, beperkte extensie knie, hogere BMI en een positieve SLR een rol kunnen spelen. Onderdeel wat bij activiteiten wordt genoemd is hoge score op de Oswestry en bij participatie arbeidsverzuim. Ook psycho-sociale elementen worden vermeld zoals verplichtingen, slechte coping strategie, werkeloosheid, depressie, distress, opleidingsniveau, bewegingsangst, geslacht, algemene gezondheid, inkomensniveau, werktevredenheid, pijn-gedrag en sociale activiteiten.
Deze studie geeft de huidige stand van zaken weer in de literatuur betreffende voorspellende factoren van a-specifieke lage rugpijn < 12 weken. Opvallend is dat veel factoren op het domein van psycho-sociale factoren zijn gerapporteerd in de 50 studies. Ook opvallend is dat op de domeinen activiteiten en participatie het aantal factoren vele malen minder is. Het geeft niet direct aan dat er op de laatst genoemde domeinen geen relevante voorspellende factoren zouden zijn (EdR). Deze domeinen worden veelal in kaart gebracht door vragenlijsten zonder toevoeging van performance testen. Mogelijk dat het toevoegen van performance testen in onderzoek naar voorspellende factoren voor slecht herstel van aslrp extra informatie oplevert.
Door: Edwin de Raaij MSc