ViaSana test de Unloader Hip

218

Kliniek ViaSana test als eerste in Nederland de Unloader Hip. Deze nieuwe heupbrace is ontwikkeld door Össur, een wereldspeler in orthopedische hulpmiddelen. De heupbrace is een tussenoplossing voor mensen die nog niet toe zijn aan een heupprothese, maar wel pijnvermindering en een betere mobiliteit wensen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

unloaderhip

Pijnvermindering

De heupbrace is ontwikkeld voor de behandeling van osteoartrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in dikte en kwaliteit afneemt, en soms helemaal verdwijnt. Gewrichten bewegen dan niet meer soepel en bot komt op elkaar, wat pijn veroorzaakt. De heupbrace heeft een ontlastende werking, die krachten uitoefent op de heup van de patiënt, waardoor de pijn vermindert. Bovendien zorgt de heupbrace er mogelijk voor dat de voortschrijding van kraakbeenafbraak vermindert.

Wetenschappelijk onderzoek

De behandeling is nieuw en wordt in Nederland vooralsnog alleen in ViaSana uitgevoerd. Buitenlandse studies lijken aan te tonen dat de heupbrace pijnverlichting geeft, toch is meer onderzoek nodig. Daarom wordt de brace bij ViaSana in wetenschappelijk onderzoek aangeboden. In totaal dienen minimaal 40 patiënten mee te doen in dit onderzoek.

Het onderzoektraject

Tijdens een consult kan de cliënt samen met de orthopedisch chirurg van ViaSana besluiten mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek. Gedurende het onderzoekstraject wordt een MRI scan gemaakt van de aangedane heup om hiermee de plaats van de slijtage adequaat in beeld te brengen. De heupbrace wordt aangemeten door een BIG geregistreerd en gespecialiseerd fysiotherapeut of medewerker van de heupbraceleverancier (Össur).

Controles en resultaat

Na 2, 6, 12 en 24 maanden zijn er controles in de kliniek, tijdens deze controles worden vragenlijsten ingevuld. Bij de controle na 24 weken wordt ook een afspraak gemaakt met uw behandelend orthopedisch chirurg. Indien het dragen van de heupbrace tijdens de behandeling onvoldoende pijnvermindering geeft, wordt in goed overleg tussen patiënt en behandelend orthopedisch chirurg naar een passende oplossing gezocht.

Complicaties

Voor zover nu in te schatten is, lijkt het dragen van de heupbrace geen risico’s met zich mee te brengen. Mogelijk krijgt u door het dragen van de heupbrace drukplekken op de huid.

Kosten

Een consult bij de orthopedisch specialist wordt vergoed uit de basisverzekering, de zorgverzekeraar maakt zoals altijd wel eerst aanspraak op het eigen risico. Kosten die specifiek voor het onderzoek worden gemaakt, worden niet doorbelast aan de patiënt of zorgverzekeraar. Denk hierbij aan de heupbrace, MRI-scan en de controle momenten bij de BIG geregistreerd en gespecialiseerd fysiotherapeut of medewerker van de heupbraceleverancier (Össur).

Bron: ViaSana