Elke dag hebben zeker drie ouderen een ongeluk met de rollator. Jaarlijks gaat het om 1200 ouderen die met verwondingen in het ziekenhuis belanden. Dit meld het Algemeen Dagblad.Consument en Veiligheid baseert dit op recente cijfers uit het Letsel Informatie Systeem (LIS). Volgens de organisatie stijgt het aantal ziekenhuisbehandelingen na rollatorongelukken de komende jaren alleen maar.
Heupfracturen
Eenderde van de slachtoffers van een rollatorongeval loopt een bekken- of heupfractuur op. De medische kosten die worden gemaakt na dergelijke ongevallen bedragen volgens Consument en Veiligheid ruim elf miljoen euro per jaar. Per behandeling gaat het om gemiddeld 8000 euro.
Slecht onderhoud
Nederland telt volgens schattingen tussen de 200.000 en 300.000 rollatorgebruikers. Cees Meijer van Consument en Veiligheid: “Het toenemend aantal ongelukken wordt niet alleen veroorzaakt door de vergrijzing. Het slechte onderhoud aan rollators speelt ook een rol. Daarnaast zie je dat ouderen vaak niet goed kunnen omgaan met de rollator.” Rijbewijs
Eerder pleitte Consument en Veiligheid al voor een rijbewijs voor rollatorgebruikers. Bron: Zibb
Dus al met al was het “rollatorrijbewijs” zoals destijds voorgesteld door het VGZ toch niet zo’n slecht idee……
Het grootste probleem is natuurlijk dat de bejaarde steeds slechter gaat lopen, maar zijn relatieve vrijheid niet graag opgeeft. Het is zo prettig om zelf nog naar het toilet te kunnen ipv om hulp te moeten vragen. Dan komt er een moment, dat het niet meer gaat en men valt. Training helpt lang niet altijd; de instructies worden niet meer uitgevoerd. Een rijbewijs helpt niet omdat dat de achteruitgang niet tegenhoudt.
De val kun je voorkomen door in een eerder stadium de rollator af te pakken en de bejaarde te verplichten te blijven zitten. Ook dat kost extra verzorging = geld.
Mijn keus zal zijn; ik probeer het zo lang mogelijk zelf en neem het risico.