Valpartijen zijn voor veel senioren een groot probleem. In verschillende Nederlandse steden worden daarom speciale valpreventietrainingen gehouden. Uit onderzoek blijkt dat deze bijna de helft van alle valpartijen bij ouderen kunnen voorkomen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bij vijfenzestig plussers en mensen met beperkte bewegingsmogelijheden komen valpartijen regelmatig voor. Jaarlijks vallen ongeveer een miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk tot gevolg. Een op de drie senioren valt bovendien minimaal een maal per jaar. Meestal vallen deze mensen over een obstakel dat ze tegenkomen tijdens het lopen. Met het ouder worden verslechtert de vaardigheid om deze obstakels te ontwijken, zo is uit eerdere onderzoeken gebleken.

Valangst

De gevolgen van zo’n valpartij kunnen ernstig zijn. Naast botbreuken kunnen de senioren ook andere zware verwondingen oplopen. Volgens bewegingsdeskundige Vivian Weerdesteyn liggen daarnaast ook ingrijpende psychosociale consequenties op de loer. “Een val leidt vaak tot valangst, waardoor mensen activiteiten gaan vermijden. Met als gevolg een verslechtering in de algehele lichamelijke conditie en het algeheel welbevinden.”

Weerdesteyn ontwikkelde daarom de speciale cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Tijdens de zogenoemde valpreventietrainingen oefenen bejaarden op een hindernisbaan. Daar zijn valrisico’s uit het dagelijks leven nagebootst, zoals een ongelijk trottoir. Ook leren de deelnemers judovaltechnieken. De training wordt inmiddels op verschillende locaties in Nederland aangeboden.

Effectiviteit

De bewegingswetenschapper heeft nu onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze trainingen. Ze vergeleek een groep deelnemers die de training had gevolgd met een groep die geen training kreeg. Ze concludeert dat het aantal valincidenten bij ouderen na deelname aan deze training met 46 procent afneemt.

Er komt ook een vervolgonderzoek, dat betrekking heeft op het effect van valpreventie bij patiënten met osteoporose. Bij deze aandoening worden de botten brozer, en daardoor is het risico op botbreuken na een val bij deze groep het grootst.

Fysiotherapeuten

Volgens Weerdesteyn bedragen de totale maatschappelijke kosten die worden veroorzaakt door valincidenten naar schatting 300 miljoen euro op jaarbasis. Er zijn inmiddels 300 fysiotherapeuten uit heel Nederland opgeleid om de valtraining in hun eigen omgeving te kunnen aanbieden.

Weerdesteyn, die zelf ook fysiotherapeute is, promoveert op 6 december aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op haar onderzoek naar valpreventie bij senioren.

Bron: Planet