Wat moet een gezonde werknemer in een bepaalde functie fysiek eigenlijk kunnen?’ Die vraag staat centraal in een onderzoek naar arbeidsbelastbaarheid dat het UMCG begint. Het doel van het onderzoek is om normen aan te leggen voor lichamelijke arbeidsbelastbaarheid van gezonde werkenden. Daarmee is te bepalen of de fysieke aspecten die bij een functie horen, passen bij een persoon. Het is de bedoeling de belastbaarheid te bepalen van 960 mensen die werken in verschillende beroepen.
Mensen kunnen hun werk fysiek goed doen als de werkbelasting (wat moet iemand doen op zijn werk) in balans is met de arbeidsbelastbaarheid (wat kan iemand aan). Als iemand na een ziekte of ongeval een minder grote arbeidsbelastbaarheid heeft, kan hij deze via een revalidatieprogramma vergroten. Hierdoor is hij sneller in staat zijn werk weer te hervatten. Een alternatief is dat zijn arbeidsomstandigheden aangepast worden waardoor de werkbelasting verlaagd wordt. De arbeidsbelastbaarheid van gezonde, werkende Nederlanders is nog niet eerder vastgelegd. Hierdoor ontbreken normen van lichamelijke arbeidsbelastbaarheid. Daardoor kunnen patiënten die na een ongeval of ziekte weer aan het werk willen, niet optimaal geadviseerd of behandeld worden door revalidatieartsen over hun reïntegratie.
Het onderzoek wordt gehouden onder 960 gezonde, werkende mensen. De lichamelijke belasting van de functies is in verschillende categorieën vastgelegd. Deze variëren van ‘zeer licht’ voor kantoorfuncties tot ‘zeer zwaar’ voor functies in de bouw en de zware metaalsector. Ook leeftijd en geslacht zijn factoren die invloed hebben op de belastbaarheid.
Het onderzoek naar de arbeidsbelastbaarheid bestaat uit verschillende tests. Hierbij worden o.a. conditie, tilvermogen en knijpkracht gemeten. Via vragenlijsten kunnen deelnemers aangeven welke lichamelijke arbeid zij verrichten en hoe zij deze ervaren. Het onderzoek zal ongeveer twee jaar gaan duren en wordt uitgevoerd in het Centrum voor Revalidatie van het UMCG.
Bron: UMCG