Het UMCG opent een centrum voor mensen met problemen rond hun bekkenbodem. Deze mensen hebben veel verschillende klachten als ongewild verlies van urine of ontlasting, verzakking en pijnklachten.
Daarnaast kunnen ook plasklachten, obstipatie en seksuele problemen door een slecht werkende bekkenbodem worden veroorzaakt. Het centrum wordt op 26 oktober met een symposium geopend. Voor patiënten is er op zaterdag 27 oktober een informatieve markt in het centrum.
Voor de patiënten is het voordeel dat er nu een centrum is waar specialisten vanuit verschillende disciplines naar hun klachten kunnen kijken. Binnen het centrum werken de volgende specialismen samen: urologie, gynaecologie, seksuologie, fysiotherapie, chirurgie en maagdarmlever-artsen. In het Universitair Bekkenbodemcentrum Groningen (UBCG) werken alle hulpverleners op één locatie samen, waardoor de zorg onderling zeer goed op elkaar is afgestemd.
Patiënten
Als een patiënt zich aanmeldt wordt via vragenlijsten vastgesteld welke problemen hij of zij heeft. Meteen wordt bepaald welke specialisten de patiënt moet zien en welke onderzoeken nodig zijn. Aansluitend krijgt de patiënt een uitnodiging voor een bezoek aan die specialist(en) en voor het onderzoek. Deze afspraken worden zo veel mogelijk op één dag gepland. Daarna vindt de behandeling plaats in het Bekkenbodencentrum van het UMCG, of dicht bij de woonplaats van de patiënt als dat mogelijk is. Een verpleegkundige in het centrum is voor patiënten een belangrijk aanspreekpunt en zal hen zo nodig begeleiden. Naast de standaardzorg voor patiënten met bekkenbodemproblemen, is in het UBCG speciaal aandacht voor ingewikkelde problemen. Patiënten kunnen ook voor een second opinion terecht in het centrum.
In Nederland zijn meer dan één miljoen mensen met bekkenbodem-problemen. Het gaat hierbij zowel om mannen als vrouwen. Het UMCG verwacht jaarlijks 800 patiënten te kunnen helpen.
Opening
Ter gelegenheid van de opening is er op vrijdag 26 oktober 2007 een symposium voor hulpverleners die patiënten met bekkenbodemproblemen behandelen. Aan het einde van dit symposium zal Bert Bruggeman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, het centrum officieel openen.
Op zaterdag 27 oktober 2007 zet het UBCG de deuren open voor patiënten en belangstellenden. Die ochtend wordt er een informatiemarkt georganiseerd waar de bezoeker alles kan horen, lezen en zien over de bekkenbodem en het centrum. De markt duurt van 10.00 tot 13.00 uur.
Bron: UMCG