Uitspraak beroep tegen 0,8% ombuigingsbijdrage

18

KNGFHet KNGF is in 2004 in beroep gegaan tegen de afwijzing van het CTG/Zaio op het verzoek om de ombuigingsbijdrage van 0,8% niet voor de fysiotherapie toe te passen. Op 27 september jl. heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven hierover een uitspraak gedaan. In deze uitspraak wordt een deel van het beroep gegrond verklaard.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Volgens de rechter van het beroepscollege had het CTG/Zaio de korting niet met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2003 mogen opleggen. Eerst had het CTG/Zaio de fysiotherapeuten (en andere zorgaanbieders) hierover moeten inlichten. De rechter acht nu de heffing voor de eerste zes maanden van 2003 onrechtmatig (de helft dus). Dit betekent dat voor 2003 0,4% teveel gekort is. Het college acht de opgelegde structurele korting vanaf 1 juli 2003 echter wel aanvaardbaar. Omdat voor de fysiotherapie vanaf 1 februari 2005 de tarieven vrij zijn en dus niet meer door het CTG/Zaio worden vastgesteld, geldt de tariefskorting van 0,8 voor het jaar 2004 en de eerste maand van 2005.

De ombuigingsbijdrage betreft een tariefsverlaging van 0.8% die de minister in een brief van 9 mei 2003 heeft afgekondigd op instellingsbudgetten en op de tarieven van de vrije beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Het KNGF heeft vanaf het begin gewezen op het toch al lage tarief binnen de fysiotherapie en aangegeven dat die korting daarom niet van toepassing had mogen zijn op de fysiotherapie. Omdat de aankondiging van de minister dateert vanaf mei 2003 en deze pas op 16 juni definitief is vastgesteld, oordeelt de rechter nu dat het voor de zorgverleners in het eerste halfjaar van 2003 niet te voorzien was dat er een tariefskorting zou plaatsvinden. Vandaar dat de terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 niet terecht wordt gevonden. Ook voor de andere zorgaanbieders (waarvan een deel ook de korting bij de rechter hebben aangevochten) is deze uitspraak van toepassing.

De uitspraak kan een tegenvaller betekenen op de begroting van het ministerie van VWS, die kan oplopen tot 125 miljoen euro. Wij moeten afwachten op welke wijze het CTG/Zaio uitvoering geeft aan deze beslissing. Een woordvoerder van het CTG/Zaio sluit niet uit dat het CTG/Zaio nu aan alle instellingen binnen de Nederlandse gezondheidszorg de korting zal terugbetalen.

Bron: FysioWeb

1 REACTIE

  1. Ik twijfel over de laatste zin van de aanhef-alinea van dit bericht.
    Onze inzet was toch dat wij beroep aantekenden tegen een
    onterechte claim voor overschrijding; wij waren de enige sector
    welke het budget onderschreden heeft. Het hierboven vermeldde
    argument van structureel te lage tarieven heeft niks met de
    opgelegde korting te maken.
    De rechter komt met heel andere argumenten én stelt de héle
    zorgsector in het gelijk over slechts een deel van de gekorte
    periode. Hij heeft het feitelijk over procedurefouten van VWS.
    (in dit land is het ook mode om bewezen moordenaars op
    verkeerde naamspelling vrij te spreken).
    In feite is de basisclaim afgewezen en lijkt iedereen zijn
    zegeningen te tellen. Niet om te zeuren, maar in feite wordt
    men met een stukje chocola naar bed gestuurd en s’morgens
    vraagt men zich, aleer te ruiken, af waarom het laken zo bruin is.

Reacties zijn gesloten.