Revalidatieartsen van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen hebben een doorbraak bereikt bij de behandeling van patiënten met posttraumatische dystrofie (PD). Patiënten die door de ziekte in een rolstoel terechtkwamen kunnen weer lopen.
“Het resultaat is verbluffend”, reageert revalidatiearts Jan C. van Gijn. “Patiënten voor wie we vroeger niets meer konden doen, kunnen we nu vaak weer volledig genezen.”En dat allemaal dankzij een zestigjarig ‘kruidenvrouwtje’ uit Macedonië die de artsen uit het ziekenhuis Bethesda heeft geleerd hoe zij via een speciale manipulatietechniek patiënten kan genezen.
De nieuwe behandelmethode is zo succesvol dat honderden artsen en specialisten uit heel Nederland naar het ziekenhuis Bethesda komen om de nieuwe methode te leren. “Vroeger dempten we eerst de pijn”, verduidelijkt Van Gijn. “Daarna ‘oefenden’ we het aangetaste been of de arm.” Nu draait alles direct om de beweging van de arm of het been, waarbij geen rekening wordt gehouden met de pijn.
Het ‘wonder’ begon in Macedonië. Monique Metselaar uit Hoogeveen was in 2002 ‘een uitbehandelde patiënt’ van Van Gijn. Uiteindelijk kwam zij in contact met me vrouw Shinka, die in een bergdorpje in Macedonië woont. De Hoogeveense: “Ik ging in een rolstoel naar het bergdorpje in Macedonië. Binnen een paar minuten kon ik al lopen.”
Na haar volgde nog een groepje patiënten. Het revalidatieteam van het ziekenhuis Bethesda was zo onder de indruk van de zicht bare resultaten dat een dele gatie in 2003 mevrouw Shinka bezocht. Van Gijn nu: “We waren onder de indruk van haar techniek.” Posttraumatische dystrofie (PD) is een aandoening die gezond lichaamsweefsel aantast. Amputatie van een lichaamsdeel kan volgen.
Jaarlijks treedt PD op bij achtduizend Nederlanders, een ogenschijnlijk simpele aandoening die ontstaat na bijvoorbeeld een polsbreuk, schaafwond of wespensteek. Monique Metselaar (31) prijst het revalidatieteam van het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. In 2002 kon het team niets meer voor haar doen. Monique was ‘uitbehandeld’: de posttraumatische dystrofie (PD) leek haar voorgoed aan de rolstoel te hebben gekluisterd. De boodschap van revalidatiearts Jan C. van Gijn was: als ze van anderen wel (alternatieve) hulp zou kunnen krijgen, dan moest ze dat zeker doen. En zo geschiedde. Monique kwam uiteindelijk in het bergdorpje van Macedonië, bij de zestigjarige mevrouw Shinka. De Hoogeveense kwam aan in rolstoel, maar vertrok lopend.
De ‘wonderbare genezing’ trok de aandacht van de revalidatieartsen in Hoogeveen. Zeker nadat meer PD-patiënten vanuit de regio naar het bergdorp waren vertrokken en als herboren waren teruggekeerd. “Het heeft een aantal patiënten geduurd voordat we het geloofden”, reageert revalidatiearts Jan van Gijn. “Heel ernstig zieke patiënten gingen erheen. In rolstoel ook. Mensen die twee maanden in Nederland waren behandeld zonder resultaat.”
“Dan begin je toch anders te kijken wanneer je die mensen ziet terugkomen.” verduidelijkt Van Gijn. “We zagen video-opnames van de behandeling. Het was geen Jomanda-gedoe, geen hocus-pocus.” Monique Metselaar prijst de wijze waarop het revalidatieteam zich heeft opengesteld voor de praktijken van mevrouw Shinka. In 2003 ging een team uit Hoogeveen (Van Gijn, artsen en fysiotherapeuten) naar het bergdorpje, waar de vrouw de artsen rustig over haar schouders liet meekijken. Van Gijn: “Zij kraakt weloverwogen. We waren onder de indruk van haar manipulatietechnieken.” Die technieken zijn niet nieuw, aldus de revalidatiearts. De fysiotherapie gebruikt ze ook, maar ‘nieuw’ zijn ze wel in combinatie met de behandeling van mensen met PD. In Nederland behandelden de artsen tot nu toe eerst de pijn en bleven ‘binnen de pijngrens van de patiënt’. Pas daarna begonnen bewegingsoefeningen van armen en benen. Maar het blijkt vele malen effectiever om eerst de aangetaste ledematen te bewegen. “Zonder rekening te houden met de pijn. Een kwestie van durven.”
In het najaar van 2003 behandelden de artsen in het ziekenhuis van Hoogeveen een aantal patiënten op de nieuwe manier. Vanaf 2004 kwamen de patiënten uit heel Nederland naar Bethesda. Ook mensen met acute PD, die heftige pijnen lijden, werden volgens de nieuwe methode behandeld. De resultaten in het ziekenhuis Bethesda zijn spectaculair. Van Gijn: “Van alle patiënten die we behandelen herstelt dertig procent volledig, terwijl de klachten van 85 procent sterk verminderen.”
Monique Metselaar, die het balletje mede aan het rollen bracht, vindt het allemaal prachtig. Zij krijgt nog wel nabehandeling in het ziekenhuis, maar leeft voortaan als zoveel andere mensen die normaal lopend door het leven gaan. Dochtertje Myrthe loopt om haar heen, in de zomer verwacht zij haar tweede kind. “Mijn verhaal is niet te filmen. Zo mooi.”
symposium
Inmiddels nemen steeds meer ziekenhuizen de nieuwe behandelmethode over. Een symposium trok vorige week driehonderdvijftig specialisten uit het hele land naar Hoogeveen. Doel is om de behandeling in zoveel mogelijk ziekenhuizen ingang te doen vinden. Verder wetenschappelijk onderzoek wordt bepleit.
Bron: DVHN
Maar wie wordt nu de behandelaar? De artsen?? Gaan ze ineens doen alsof ze fysio/ manueeltherapeut zijn??? Dan krijg je een aantal uit de context gerukte truucjes die gestandaardiseerd wordt toegepast op patienten, maar dan werkt het niet meer……
Laat dit even aan de fysio/ manueeltherapeut over: daar hoort het namelijk…..
Ben