Patiënten hebben op dit moment geen of weinig invloed op de zorg die zij krijgen, daarom heeft het geen zin om ze een eigen bijdrage te laten betalen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het advies Gepaste Zorg dat hij woensdag heeft gepubliceerd.
,,Het gaat niet aan iemand financieel te straffen voor het zorggebruik dat hij niet zelf kan sturen”, schrijft de RVZ, die zich in het verleden juist positief uitliet over het invoeren van eigen bijdragen om het bewustzijn van patiënten over de kosten in de zorg te vergroten.
Nu concludeert de raad echter dat de consumptie van zorg erg afhankelijk is van het aanbod. Een patiënt die zijn galblaas moet laten verwijderen, krijgt in de ene plaats een kijkoperatie en ondergaat op de andere plaats een volledige, traditionele operatie. De kans dat een patiënt uit Hoogeveen met lage rugklachten in het ziekenhuis terechtkomt is honderd keer groter dan van de Eindhovense patiënt met dezelfde klachten, schrijft de raad.
Gepast gebruik
Volgens het onafhankelijke adviesorgaan van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) krijgen sommige Nederlanders te weinig zorg en anderen te veel. Artsen moeten ervoor zorgen dat er meer gepast gebruik van zorg wordt gemaakt. Ze moeten meer werken met behandelmethoden, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze doeltreffend zijn.
Overigens zijn Nederlanders vergeleken met andere landen gematigde zorggebruikers, stelt de raad. Nederlanders maken soms te veel en soms weer te weinig gebruik van zorg. Zo slikken Nederlanders bijvoorbeeld vergeleken met andere landen erg weinig aspirine tegen hart- en vaatziekten. Aan de andere kant slikken Nederlanders teveel. Zo maakt 65 procent van de patiënten ten onrechte gebruik van slaapmiddelen.
Bron: Planet