Reumapatiënt moet de kou in

16

Reumapatiënten moeten meer tijd buitenshuis doorbrengen, bij voorkeur zonder jas. Dat stelt bioloog W. Patberg van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Patberg heeft jaren onderzoek gedaan naar reuma. De onderzoeker lijdt zelf aan reumatoïde artritis. Sinds 1983 houdt hij zijn eigen gewrichtspijnscores bij. Bij hemzelf werden de gewrichtsklachten minder als hij langer dan twee uur per dag buiten was. De bioloog promoveert 16 februari op zijn bevindingen.

“De mate van pijn hangt samen met de vochtigheidsgraad van de lucht op de huid”, legt de bioloog uit. “Dat koud vochtig weer slecht zou zijn klopt dus niet helemaal. De vochtigheid is de boosdoener, niet de kou.” Door kleding, verblijf binnenshuis of airconditioning verschilt het microklimaat aan de huid vaak van het meteorologische weer. Dat veroorzaakt meer pijn bij de patiënten.

Minder kleding
“Over het algemeen is het buiten droger dan in huis, ook als het koud is”, legt Patberg uit. “Door minder kleding te dragen neemt de ventilatie aan de huid bovendien toe, waardoor de luchtvochtigheid daar nog verder daalt.” Een paar uur zonder jas buiten lopen zou al helpen, stelt Patberg. Daarnaast geeft hij het advies om ‘s nachts het slaapkamerraam open te houden en geen pyjama aan te trekken.

Een onderzoek onder 88 patiënten met reumatoïde artritis bevestigt zijn bevindingen. Hij voegt er wel aan toe dat reumapatiënten pas de kou moeten opzoeken na overleg met hun huisarts of reumatoloog. Patberg gaat nog vervolgonderzoek doen naar de verschillen in reumafactor in het bloed van de patiënten.

Bron: RuG