Fysiotherapeuten hebben een klacht ingediend tegen de reclamecampagne van Achmea waarin Achmea zegt fysiotherapie 100% te vergoeden.Volgens de fysiotherapeuten is deze reclame misleidend. De reclamecodecommissie heeft de klacht gegrond verklaard.
De reclame wekt de indruk dat Achmea in alle gevallen fysiotherapie 100% vergoedt en daarvan is geen sprake. Om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen moet een verzekerde gebruik maken van een fysiotherapeut die een contract afgesloten heeft met Achmea. Wanneer een verzekerde gebruik wil maken van de fysiotherapeut van zijn voorkeur kan het zijn dat hij een deel van de behandeling zelf moet betalen.
Achmea biedt fysiotherapeuten een wurgcontract aan en zet daarmee de bereikbaarheid van de zorg voor haar verzekerden onder druk. Achmea verplicht fysiotherapeuten patiënten aan huis te behandelen wanneer daartoe een medische noodzaak bestaat zonder de extra tijd die een huisbezoek kost te vergoeden. Dat brengt deze zorg voor de verzekerden van Achmea in gevaar. Fysiotherapeuten kunnen zich niet permitteren om deze zorg gratis te verlenen. In regio’s met weinig Achmea verzekerden weigeren veel fysiotherapeuten daarom het contract met Achmea te tekenen. In gebieden waar Achmea veel verzekerden heeft, kunnen fysiotherapeuten als individuele zorgverlener zich niet permitteren het door Achmea opgestelde contract te weigeren. De bereikbaarheid van de zorg voor de verzekerden van Achmea komt echter in het gedrang door de opstelling van Achmea.
De problemen met Achmea komen voort uit het experiment met de marktwerking voor fysiotherapie. Fysiotherapeuten moeten voortaan met de ziektekostenverzekeraars onderhandelen over hun tarieven. De individuele fysiotherapeuten zijn echter geen onderhandelingspartij voor deze grote organisaties. In het kader van de mededingingswet mogen de fysiotherapeuten zich niet verenigen tot groepen van een voldoende omvang om een interessante onderhandelingspartner te zijn voor de ziektekostenverzekeraars. De ziektekostenverzekeraars kunnen de fysiotherapeuten gewoon een contract opleggen. Volgens VOTE heeft het KNGF, de beroepsorganisatie van fysiotherapeuten, onder leiding van Bas Eenhoorn, oud-voorzitter van de VVD, haar leden in dit experiment gestort. Ongeveer 50% van de leden onder aanvoering van VOTE was tegen dit experiment. Deze leden hebben het bestuur gewaarschuwd tegen de risico’s van een marktgang onder de huidige omstandigheden. Het KNGF heeft, vindt VOTE, deze waarschuwingen in de wind geslagen. Nu de fysiotherapeuten tegen de problemen aanlopen, verzuimt het KNGF nog steeds om adequate acties te ondernemen. Het KNGF heeft geen procedures gestart tegen de ziektekostenverzekeraars. Zelfs het indienen van een klacht bij de reclamecodecommissie heeft zij achterwege gelaten. Dit soort acties moet kennelijk van individuele fysiotherapeuten komen.
Achmea heeft nog tot 28 februari de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de reclamecodecommissie.
Bron: VOTE
Het Koninklijk Nederlands voor Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is blij met de uitspraak. Het KNGF vindt dat verzekeraars zuiver moeten communiceren zodat de consument weet wat hij of zij kan verwachten als een verzekering wordt afgesloten. Voor het KNGF is ook de keuzevrijheid van de consument enorm belangrijk. Het signaal van de Reclame Code Commissie moet worden opgepakt door alle verzekeraars en de politiek. Bas Eenhoorn, voorzitter van het KNGF: “de overheid zet de eerste stappen op weg naar marktwerking in de zorg. Als de keuzevrijheid van patiënten in gevaar komt en de verzekeraar bepaalt welke fysiotherapeut zijn verzekerde mag behandelen, dan is echte marktwerking een illusie. De politiek moet nu werk gaan maken van een goede restitutieregeling. Alleen op deze manier kan de patiënt echt kiezen bij welke fysiotherapeut hij of zij onder behandeling wenst te staan.”
Bron: persbericht KNGF
Aangemeld door cdamiaans