Groepen kleinere zorgaanbieders, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en diëtisten, moeten in hun eigen regio prijsafspraken kunnen maken. Op die manier staan ze sterker in onderhandelingen met zorgverzekeraars.
Dat stelt MKB-Nederland vooruitlopend op de behandeling van de nieuwe Wet marktordening gezondheidszorg in de Tweede Kamer volgende week.
Vuist maken
Volgens de organisatie voor middelgrote en kleinere ondernemers komt er weinig terecht van de plannen van minister Hoogervorst voor meer marktwerking als de zelfstandige ondernemers in de zorg geen vuist kunnen maken naar de verzekeraars.
Macht
“Fysiotherapeuten en huisartsen halen vooral hun klanten uit hun directe omgeving en hebben daardoor vaak met dezelfde zorgverzekeraar te maken. Die heeft daardoor een enorme macht bij de inkoop van zorg. Het komt er vaak op neer dat de kleine zorgaanbieder kan tekenen bij het kruisje” aldus MKB-secretaris sociale zaken K. Kuiper.
Regels verruimen
De Mededingingswet laat collectief onderhandelen niet toe. Momenteel kunnen vier zorgaanbieders in het geval van samenwerkende huisartsenpraktijken wel gezamenlijk optrekken tegenover verzekeraars. MKB-Nederland wil dat dit wordt verruimd naar groepen van vijftig.
Oneerlijke concurrentie
Kuiper wijst erop dat de toezichthouder in oprichting, de Nederlandse Zorgautoriteit, in de gaten kan houden dat de collectieve afspraken geen oneerlijke concurrentie vormen ten opzichte van andere zorgaanbieders.
Verscherpt toezicht
Verder pleit MKB-Nederland voor verscherpt toezicht op de besteding van ondernemersbijdragen die door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) worden verdeeld tussen de verzekeraars.
Reclame
“Volgend jaar gaat het om een bedrag van circa 15 miljard euro aan premies die werkgevers en zelfstandigen aan de zorgverzekeringen meebetalen. Dit is wel bestemd voor zorg, niet dat de verzekeraars het bijvoorbeeld gebruiken om er reclame voor zichzelf mee te financieren.” Kuiper stelt dat de Algemene Rekenkamer de aangewezen instantie is voor toezicht op de besteding de publieke middelen.
Bron: Zibb