Pijnvrij door vertebroplastiek

291

Het injecteren van botcement in door botontkalking ingezakte en gebroken rugwervels is een effectieve en veilige methode om patiënten pijnvrij te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg dat in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.Interventieradioloog dr. Paul Lohle

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In het St. Elisabeth Ziekenhuis worden jaarlijks 150 tot 200 patiënten die veel pijn hebben door ingezakte rugwervels met vertebroplastiek behandeld. Daarbij wordt via een naald door de huid een speciaal soort cement in de wervel gespoten. “We wisten dat het cementeren van de breuk de best denkbare pijnstiller is, maar dit was nog niet wetenschappelijk bewezen”, zegt interventieradioloog dr. Paul Lohle. “Onze studie levert nu het keiharde bewijs dat vertebroplastiek veel betere resultaten oplevert dan de traditionele behandelmethode met pijnstilling, bedrust en het dragen van een korset. Omdat patiënten weer direct mobiel worden, zijn de behandelkosten meer dan acceptabel. De kwaliteit van leven neemt immers enorm toe.”

Botontkalking
Patiënten die in aanmerking komen voor vertebroplastiek hebben zonder uitzondering last van botontkalking (osteoporose). Lohle: “Het betreft dus vooral oudere vrouwen die geconfronteerd kunnen worden met een ingezakte ruggenwervel. Een misstap op een stoepje kan al een pijnlijke breuk veroorzaken. Via een onderzoek en een MRI-scan kan nauwkeurig worden bepaald of vertebroplastiek uitkomst kan bieden. Onze studie toont aan dat 90 tot 95 procent van de behandelde patiënten vrijwel direct geen pijnklachten meer heeft. Het vastzetten van de wervel zorgt ervoor dat de zenuwbanen niet langer worden geïrriteerd. Het is echter wel noodzakelijk de patiënt binnen zes weken na het ontstaan van de breuk te behandelen.”Neuroradioloog prof. dr. Willem Jan van Rooij

Strenge regels

Het onderzoek werd geleid door Caroline Klazen, arts-assistent radiologie, die later dit jaar promoveert op dit onderwerp. Neuroradioloog prof. dr. Willem Jan van Rooij speelde een belangrijke rol bij de uitwerking. “Er moet aan veel strenge regels worden voldaan om een studie internationaal geaccepteerd te krijgen. We hebben daarom andere ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken. Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het St. Lucas in Gent en het Diakonessenhuis en het UMC in Utrecht hebben intensief meegewerkt. Ook zij behandelen patiënten met deze techniek in hun ziekenhuis, ze deelden de gegevens met ons voor dit onderzoek. Verder zorgden internist Job Juttmann en de professoren Mali en De Vries voor een inhoudelijke bijdrage”, aldus Van Rooij.

Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks 1,4 miljoen mensen last krijgen van een ingezakte en gebroken rugwervel. Van Rooij: “Onze studie kan dus heel veel patiënten vooruit helpen. Ziektekostenverzekeraars kunnen nu niet meer om de vertebroplastiek heen.”

Bron: Elisabeth

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.