Patiëntendossiers moeten voorlopig vijftien jaar worden bewaard

21

1 februari 2006 trad een wijziging in de Wet in werking inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wet voorziet onder meer in verlenging van de bewaartermijn voor patiëntendossiers van tien naar vijftien jaar. De wijziging werkt tot en met 1 april 2005 terug . In afwachting van besluitvorming over voorstellen die door de Gezondheidsraad zijn gedaan gaat het om een voorlopige wijziging.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Op 1 april 1995 trad de WGBO in werking. De wet bevat onder andere een plicht voor de hulpverlener om een dossier aan te leggen over de behandeling van zijn patiënt. In dat dossier moet hij alle gegevens bewaren die van belang zijn voor een goede hulpverlening. Deze bewaringstermijn bedroeg voor gegevens van na 1 april 1995 tien jaar. Vanaf het tijdstip waarop de gegevens zijn vervaardigd, tenzij er een goede reden is langer te bewaren. Er werd een overgangsregeling getroffen voor oude gegevens van vóór 1995. Deze mochten allemaal bewaard blijven tot 1 april 2005.

De plicht tot vernietiging van dossiers van voor deze datum leidde de afgelopen jaren tot veel kritiek en verzet.Men vond dat de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek werden door deze maatregel nogal belemmerd. De Gezondheidsraad adviseerde in 2004 de termijn te verlengen tot minstens 30 jaar. Het kabinet beslooot tot een tijdelijke wetswijziging om zich goed te kunnen beraden op dit advies. Op dit moment is er dan ook een bewaartermijn van vijftien jaar van kracht. Of zoveel langer als redelijkerwijs nodig is voor goede hulpverlening. Oude gegevens mogen ook langer bewaard blijven, tot 1 april 2010.

Bron: Zorgkrant