Paracetamol effectief bij artritis

31

Chronische pijn veroorzaakt door artritis (gewrichtsontsteking) kan beter en veiliger worden behandeld met goedkope pijnstillers dan met de nieuwe en duurdere ontstekingsremmers. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.Ontsteking
Artritis is een ziekte die gepaard gaat met een pijnlijke ontsteking in de gewrichten. De gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten voelen pijnlijk aan, ook zonder ze te bewegen of te belasten. Ook raken ze stijf en opgezwollen. Vooral ‘s ochtends is de stijfheid erg en kan het enkele uren duren voordat er weer normaal kan worden gefunctioneerd. Door de ontsteking voelt het gewricht soms warm aan. Bij gewrichtsklachten wordt geadviseerd in beweging te blijven, zodat het gewricht niet ‘vast’ gaat zitten.
Soms is bewegen juist door de pijn niet meer mogelijk. Dan is het nodig om een pijnstiller te slikken. Om de ontsteking te remmen en de pijn te minderen, worden ibuprofen en aspirine voorgeschreven. Deze medicijnen worden ook NSAID’s genoemd. NSAID is de afkorting voor Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs, ofwel ontstekingsremmers. Deze middelen werken snel en voor een korte tijd. De reumatoloog kan ook een andere ontstekingsremmer geven om beschadiging van gewrichten uit te stellen of te voorkomen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Paracetamol
De universiteit van Queensland onderzocht gedurende drie jaar 188 mensen met artritis. Tweederde van hen vond paracetamol beter werken dan ibuprofen, aspirine of de nieuwere ontstekingsremmers zoals Celebrex. Hoogleraar Michael Yelland van de universiteit zei dat 90 procent van de patiënten uit het onderzoek niet wist welk middel hij of zij gebruikte. “Wij ontdekten dat bij tweederde van de patiënten paracetamol net zo goed of effectiever was dan ontstekingsremmers tegen de pijn en de stijfheid”, zei Yelland. Hij voegde eraan toe dat aspirine en middelen die ibuprofen bevatten, ernstige maagproblemen kunnen veroorzaken.

Bron: American Journal of Therapeutics, ANP