Orthopeden plaatsen 3D-geprinte onderdelen knieprothese

"in de nabije toekomst zullen meer orthopedische implantaten uit de printer komen"

1171

Orthopedisch chirurgen Louis Marting en Martijn van Dijk van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein hebben voor het eerst 3D-geprinte onderdelen van een knieprothese geplaatst bij enkele patiënten. Voor zover bekend is dit voor Nederland een primeur. Het gaat om kegelvormige delen die worden gebruikt bij complexe knieoperaties en bij vervanging van een prothese. Eenmaal ingebracht, ondersteunen ze in het kniegewricht zowel het menselijke bot als de prothese.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Cambridge

Voor de 3D-print wordt titanium gebruikt. Daarmee is het mogelijk via de printer een botstructuur na te bootsen, wat de ingroei van bot in het implantaat bevordert. Marting en Van Dijk maakten zich eind vorig jaar in Cambridge de 3D-implantatietechniek eigen. De eerste patiënt die in Utrecht werd behandeld, is een 71-jarige man. In zijn kniebot waren grote gaten ontstaan, die nu met de 3D-prints zijn opgevuld. De ingreep verliep zonder problemen. De patiënt in kwestie, de 71-jarige John Snijders uit Maarssenbroek, meldt desgevraagd dat hij inmiddels weer loopt ‘als een kievit’.  Een tweede patiënt die op dezelfde manier van 3D-implantaten is voorzien, herstelt eveneens naar wens.

Maatwerk

Volgens Marting en Van Dijk zullen in de nabije toekomst meer orthopedische implantaten uit de printer komen. Voor de patiënt heeft dat als voordeel dat de chirurg in dat geval meer maatwerk kan leveren: op de persoon afgestemde implantaten, in plaats van in de fabriek gemaakte standaardmaten. Die persoonlijke benadering in 3D is nu echter nog  toekomstmuziek.
Jaarlijks komen ongeveer 400 mensen naar het St. Antonius Ziekenhuis voor een kunstknie. In heel Nederland worden per jaar ruim 26.000 knieprotheses geplaatst.