Oplossing voor huilbaby’s

46

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft succes met een speciaal polikliniekspreekuur voor ouders van huilbaby’s. Begeleiding en adviezen zorgen er in veel gevallen voor dat het probleem na ongeveer een maand is opgelost, blijkt nu de poli ruim een jaar open is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Volgens het ziekenhuis is er sprake van een echte huilbaby als een kindje meer dan drie uur per dag gedurende meer dan drie dagen in de week over een periode van meer dan drie weken huilt. Als ouders via hun huisarts of het consultatiebureau op de huilbabypoli terechtkomen, hebben ze volgens het ziekenhuis zelf al een hele reeks maatregelen uitgeprobeerd, omdat ze niet alleen bezorgd zijn over het gehuil, maar er ook horendol van worden.

Kinderartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen onderzoeken een huilkindje eerst op eventuele lichamelijke afwijkingen. Dat blijkt echter bijna nooit de oorzaak van het gehuil te zijn, tot grote opluchting van de ouders. Maar de kinderarts heeft wel een andere, wellicht minder plezierige boodschap voor hen: de ouders moeten hun drukke sociale leven veel beter aanpassen aan de baby, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.

,,De ouderwetse drie r’en van rust, reinheid en regelmaat blijken de beste remedie te zijn tegen een huilbaby. Kindjes die gevoelig zijn voor prikkels, hebben er last van als ze continu mee worden gesleept van het een naar het ander. Baby’s voelen zich het beste op een regelmatig schema in hun eigen bedje”, is de ervaring op de huilbabypoli. Ook babymassage en het nog ouderwetsere inbakeren zijn goede kalmeringsmiddelen voor huilkindjes.

Bron: ANP

2 REACTIES

  1. In de Volkskrant las ik een ingezonden brief van een moeder die ook een ‘huilbaby’ had, maar na verloop van tijd bleek het kindje een autisme spectrum stoornis te hebben. Om daarmee maar aan te geven dat ouders soms ten onrechte worden gerustgesteld. Het artikel lezende vraag ik mij af of deze kinderarts en de gespecialiseerde verpleegkundige (wat moet ik mij daarbij voorstellen in deze context) inzicht hebben in niet-lichamelijke problematiek zoals bij kinderen met diverse vormen van autisme, ADHD of andere problematiek en hun vroegste verschijningsvormen.

    [ Bijgewerkt 21 Jan : 14:43 ]

  2. Mocht dit niet helpen overweeg dan het kind te laten behandelen door een manueel therapeut met kiss-specialisatie of een osteopaat. Zij kunnen functionele oorzaken van het huilgedrag opsporen en oplossen (bijv. een blokkade van C1).

Reacties zijn gesloten.