Op zoek naar neusspray bij astma én hooikoorts

35

De bekende neusspray tegen hooikoorts helpt mogelijk ook bij lichte astmaklachten. Nederlandse wetenschappers onderzoeken het verband. Het is één van de tien nieuwe onderzoeksprojecten, waar het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) opgeteld bijna drie miljoen euro in steekt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In Nederland zijn er één miljoen mensen met een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Astma is onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. Hooikoorts is een andere ziekte dan astma, maar de twee gaan wel vaak samen. Wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum gaan op zoek naar een twee-in-één behandeling.

Neus en longen

Bij hooikoorts hebben patiënten een allergische reactie op pollen uit de natuur. Op dit moment is het boompollenseizoen over z’n hoogtepunt. Maar grassen en kruiden kunnen nog de hele maand augustus voor klachten zorgen. Zoals een loopneus of juist een verstopte neus, niezen en irritatie van de ogen. Een allergische reactie (ook op huisdieren of huisstofmijt) kan astmaklachten teweeg brengen of verergeren.

“Anti-allergie medicijnen en ontstekingsremmers zijn het antwoord op hooikoorts, vaak als neusspray of tablet”, zegt dr. Heleen Moed van het Erasmus Medisch Centrum. “Wij vermoeden dat deze middelen niet alleen helpen bij hooikoorts, maar ook bij het verminderen van milde astma klachten.”Ruim vierhonderd kinderen met hooikoorts, van wie de helft ook astma heeft, doen mee in het onderzoek. Tegelijk wordt bij deze kinderen onderzocht welke behandeling het beste werkt tegen hooikoorts: antihistamine tablet, elke dag neusspray of alleen een neusspray bij klachten.

Miljoenen voor wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek naar de neusspray is één van tien wetenschappelijke projecten die van het Astma Fonds een kwart miljoen euro ontvangen: opgeteld besteedt het Astma Fonds aan deze tien projecten bijna drie miljoen euro. Andere onderzoeken richten zich op bijvoorbeeld genetische reacties bij de behandeling van COPD, de invloed van dieseluitstoot op de longen van mensen met een longziekte en de rol van specifieke eiwitten voor een goede longfunctie.

“Mensen met een chronische longziekte verdienen een beter vooruitzicht”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Daarom besteden we minimaal een kwart van onze inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek. Momenteel lopen er zo’n tachtig onderzoeksprojecten die allemaal veel betekenend kunnen zijn voor mensen met een chronische longziekte. In de voorbije jaren droeg dat bij aan belangrijke doorbraken, zoals het inzicht dat allergie een rol kan spelen bij astma en de ontwikkeling van de inhalator.”

Bron: Astmafonds