Nieuwe anatomische verbindingen ontdekt tussen zenuwen en wervelkolom

354

Bandjes die zich buiten de wervelkolom bevinden, blijken de zenuwen te verbinden met wervels en tussenwervelschijven. Zij spelen een belangrijke rol in het voorkomen van beschadiging van de zenuwen. Bij de ontleding van 10 gebalsemde lichamen ontdekte orthopedisch chirurg Gerald Kraan deze, niet eerder in de medische literatuur beschreven, verbindingen. Kraan promoveert op 30 november.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De nieuw ontdekte bandjes, extraforaminale ligamenten (EFL) gedoopt, spelen een belangrijke rol in het voorkomen dat zenuwen tegen de wervels worden gedrukt en in het afleiden van mechanische spanning in de zenuwen.
Bij tien gebalsemde lichamen is de extraforaminale regio van de wervelkolom ontleed om de anatomische verbindingen van de spinale zenuwen met de wervelkolom te inventariseren. ‘Tot onze verbazing vonden we een bandje dat de bewuste zenuwen verbindt aan de wervels en de tussenwervelschijven. Deze verbindingen zijn nog niet eerder in de medische literatuur beschreven’, aldus Gerald Kraan.

Om te kijken of er een functie aan de EFL kan worden toegedicht zijn mechanische proeven gedaan. Hieruit blijkt dat op lendenwervelniveau spanning op de zenuwen wordt afgeleid naar de tussenwervelschijf en het gewrichtskapsel van de gewrichten tussen de wervels zelf.

Daarnaast voorkomen de bandjes dat de zenuwen tegen de wervels worden gedrukt en zo schade ondervinden. Hetzelfde wordt gezien op borstniveau alwaar de bandjes voornamelijk de compressie voorkomen.

Als conclusie kan worden gesteld dat we hier te maken hebben met nog niet eerder ontdekte structuren die een belangrijke mechanische functie hebben. Tijdens een operatie dient dan ook voorzichtig met deze bandjes omgegaan te worden.

Geschiedenis anatomie wervelkolom

Sinds Hippocrates, 2400 jaar geleden, wordt de anatomie van de wervelkolom in detail bestudeerd. In deze lange periode is de anatomie van de wervelkolom ontrafeld, met als hoogtepunt het werk van Leonardo da Vinci en Andreas Vesalius, in de 15e en 16e eeuw.
De laatste 130 jaar heeft het onderzoek zich met name toegespitst op zenuwen die uit de wervelkolom treden en bijvoorbeeld herniaklachten veroorzaken. Daarbij is een groot aantal mechanismen en anatomische structuren beschreven, die de zenuwen tegen tractie beschermen. Echter al deze structuren zijn gelokaliseerd binnenin de wervelkolom en niet erbuiten, de zogenoemde extraforaminale regio.

Het proefschrift en de stellingen zijn hier te downloaden.

Bron: VUmc

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.