Neuromodulatiebehandeling bij patiënten met rugpijn veelbelovend

44

Veel mensen die chronische rugpijn hebben na een operatie, kunnen daarvan in de toekomst waarschijnlijk worden verlost. De resultaten van een unieke wetenschappelijke pilotstudie in het Pijnbehandelcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht zijn ronduit veelbelovend, aldus Ismail Gültuna, één van de betrokken anesthesiologen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

“Van de elf patiënten die bij ons in 2008 en 2009 de nieuwe behandeling ondergingen, hebben er tien nu aanzienlijk minder rugpijn. Sommigen zijn na jaren thuiszitten weer aan het werk gegaan. Hun kwaliteit van leven is drastisch verbeterd. Het resultaat is gigantisch en lijkt blijvend. Het heeft zelfs ons verbaasd.” De studie wordt dit jaar uitgebreid naar vijf andere Nederlandse Pijnbehandelcentra.

Tintelingen
De nieuwe methode is een aanvulling op de standaard neuromodulatiebehandeling. Mensen die ooit geopereerd zijn aan een hernia, of een corrigerende of stabiliserende rugoperatie hebben ondergaan, houden daar vaak blijvende zenuwpijn aan over in rug en/of benen. Gültuna: ,,Deze pijn is niet altijd te onderdrukken met reguliere pijnbestrijdingsmethoden, maar soms wel met neuromodulatie. Bij deze behandeling wordt een elektrode tegen het ruggenmerg aangelegd en verbonden met een inwendig batterijtje, 5 bij 5 centimeter groot. Als dit geactiveerd wordt, worden stroompjes afgegeven bij het ruggenmerg. De tintelingen die de patiënt hierdoor voelt in het pijngebied, onderdrukken de pijn.”

Pijnreductie
Wetenschappelijk is bewezen dat deze reeds langer bestaande behandeling goed werkt tegen pijn in de benen, maar minder effectief kan zijn tegen pijn in de rug. De in Sliedrecht toegepaste methode brengt op dit laatste punt verandering. Gültuna: ,,Wij voegen aan de standaard-neuromodulatie twee elektrodes toe. Deze worden geplaatst onder de huid in het pijngebied van de rug. Dit is niet eerder gedaan, maar blijkt erg succesvol. Het is een relatief eenvoudige toevoeging, waarmee een forse pijnreductie wordt behaald. Vanuit Amerika wordt met veel belangstelling naar deze studie gekeken.”

Grote groep
De studie die in Sliedrecht begonnen is, wordt binnenkort uitgebreid naar andere Pijnbehandelcentra voor een grote wetenschappelijke studie. Gültuna: ,,Als de resultaten hiervan net zo veelbelovend blijken – en dat verwacht ik – zouden  zorgverzekeraars deze behandeling eigenlijk niet meer mogen ontzeggen aan de grote groep mensen met dit type rugpijn.”

Kwaliteit van leven
Tot op heden komen alleen mensen met been- én rugpijn in aanmerking voor neuromodulatie. Gültuna hoopt dat door de wetenschappelijke studie in de toekomst ook mensen die uitsluitend rugpijn hebben, deze vorm van therapie kunnen ondergaan. ,,De meerwaarde van de nieuwe behandeling zit in de grote verbetering van kwaliteit van leven. Patiënten kunnen weer volop deelnemen aan het maatschappelijk en economisch leven.”

Het hooggespecialiseerde Pijnbehandelcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis ontvangt jaarlijks 2200 nieuwe patiënten ter bestrijding van alle soorten pijn, met de nieuwste technieken.

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis