Met name Nederlanders met een slechte conditie denken dat ze fitter zijn dan ze in werkelijkheid zijn. TNO onderzocht bij deelnemers aan de Nationale Gezondheidstest hoe zij hun eigen conditie inschatten en vergeleek die met de resultaten van een uitgebreide conditietest.
De conditie is een belangrijke aanwijzing voor het risico op het krijgen van allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Een juiste inschatting van de eigen conditie kan mensen motiveren hun leefstijl aan te passen als dat nodig is.
Alleen echte conditietest kan fitheid bepalen
Het afnemen van een conditietest is tijdrovend en kost geld. TNO onderzocht bij de deelnemers van deze editie van de Nationale Gezondheidstest (NGT) drie mogelijke simpelere methoden om vast te stellen of iemand voldoende fit is. Deze drie methoden blijken geen goede vervanger te zijn voor een echte conditietest.
- Zelf de eigen fitheid inschatten was onbetrouwbaar. Twee op de drie deelnemers met een slechte conditie denken dat ze fitter zijn dan werkelijk het geval is.
Het vragen of iemand aan de fitheidsnorm voldoet (drie maal per week twintig minuten intensief bewegen) leidt juist tot een onderschatting van de conditie. - weederde van de deelnemers die niet aan de fitheidsnorm voldoen, zijn wel voldoende fit.
- De Body Mass Index (BMI), een maat voor overgewicht, bleek ook onvoldoende te zeggen over conditie. Meer dan de helft van de deelnemers die te zwaar zijn, had toch een goede conditie.
Een betrouwbare en valide conditietest blijft dus nodig om de conditie te meten en daarmee het risico op gezondheidsklachten juist in te schatten.
Download het rapport hier (PDF)
Bron: TNO