Longartsen van de ziekenhuizen De Tjongerschans in Heereveen en Nij Smellighe in Drachten hebben twee jaar geleden een nieuw multidisciplinair longrevalidatieprogramma ontwikkeld. Dit programma blijkt een succes. Andere ziekenhuizen in Friesland hebben, met steun van zorgverzekeraar De Friesland, deze aanpak overgenomen.
De ervaringen met het nieuwe longrevalidatieprogramma in De Tjongerschans zijn bijzonder positief. Longpatiënten voelen zich prettiger, kunnen zichzelf beter redden en ervaren dit als een verbetering in de kwaliteit van hun leven. Ook draagt de revalidatie bij aan een afname van het aantal ziekenhuisopnames en het gebruik van medicijnen.
Patiënten met chronische longklachten hebben vaak last van benauwdheid en een verminderde lichamelijke conditie. Vooral patiënten die regelmatig worden opgenomen of zware medicijnen gebruiken kampen met een groot verlies aan spierkracht. Dit kan leiden tot een beperking van lichamelijke inspanningen, zelfs als het gaat om eenvoudige handelingen als traplopen of koffiezetten. Minder bewegen draagt bovendien bij aan een achteruitgang van de conditie, waardoor de gezondheid van de patiënt verslechtert.
Twee jaar geleden ontwikkelden longartsen van de ziekenhuizen in Heerenveen en Drachten gezamenlijk een nieuw programma voor longrevalidatie, omdat enkel het verbeteren van de lichamelijke conditie en de medicatie niet toereikend bleek voor een verbetering van de kwaliteit van leven. Het longrevalidatieteam werd uitgebreid met een ergotherapeut, een maatschappelijk werkster, een psycholoog, een diëtiste en een COPD-verpleegkundige.
De COPD-verpleegkundige ziet toe op de voortgang van de revalidatie, coördineert het overleg tussen de verschillende disciplines en overlegt met betrokkenen over de behandeling of medicatie.
Team professionals
Aan het hoofd van het longrevalidatieteam staat de longarts, die de behandeling voorschrijft en hierop toeziet. De fysiotherapeut begeleidt de patiënt in het ziekenhuis of poliklinisch bij het verbeteren van zijn algemene conditie door het trainen van spieren en schenkt aandacht aan ademtechnieken. De ergotherapeut leert patiënten om bij hun dagelijkse handelingen efficiënter om te gaan met hun verminderde energie. De diëtist stelt een persoonlijk voedingsadvies samen en de psycholoog tenslotte ondersteunt mensen bij het leren omgaan met en het accepteren van de gevolgen van hun longziekte.
Bron: De Tjongerschans