In de komende uitzending van TROSAVRO Rabar worden schokkende misstanden in de fysiotherapie aan het licht gebracht. Het programma onthult dat studenten in opleiding tot fysiotherapeut al jarenlang, ver voordat ze zijn afgestudeerd, als ‘Assistent-Fysiotherapeut’ aan het werk zijn en (deel)behandelingen uitvoeren bij patiënten in praktijken. Deze praktijken maken handig gebruik van de onwetendheid van de patiënten en vertellen niet dat de behandeling wordt uitgevoerd door een student die nog niet afgestudeerd is.
Voordelen voor studenten en praktijken: een dubieuze constructie
Een student die anoniem in de uitzending aan het woord komt, benadrukt de voordelen van deze constructie: “Het is een geweldige kans om al vroeg werkervaring op te doen, ik leer hier veel meer dan op school. Bovendien is het studentenleven al duur genoeg, dus het is fijn om wat bij te verdienen.” De praktijk betaald deze “Assistent-Fysiotherapeuten” een fractie van het normale tarief. Een praktijkeigenaar die een ‘Assistent-Fysiotherapeut’ in dienst heeft, prijst de mogelijkheid om aanstormend talent een kans te bieden en de werkdruk te verlichten: “Er is enorm veel werk en te weinig afgestudeerde fysiotherapeuten. Op deze manier kunnen we patiënten sneller helpen. De opleiding is van hoge kwaliteit, dus het is veilig. Er is altijd een collega in de buurt om te overleggen.” Uit de uitzending blijkt echter dat dit overleg vaak minimaal is en dat de studenten grotendeels zelfstandig werken.
Zorginstituut Nederland (ZiN) verbaasd en bezorgd: vragen over kwaliteit en financiering
Het Zorginstituut Nederland (ZiN) reageert verbaasd op de onthullingen. Een woordvoerder stelt: “Dit fenomeen is ons volstrekt onbekend. We vragen ons af hoe dit allemaal gefinancierd wordt. Zijn deze behandelingen wel rechtmatig? En hoe zit het met de kwaliteit van de zorg? Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze behandeld worden door gekwalificeerde professionals. Bovendien zijn we momenteel in onderhandeling met de beroepsgroep over kwaliteitsafspraken. Deze werkwijze past daar absoluut niet in.”
Beroepsvereniging (KNGF) onderzoekt de zaak: dreiging van titelontneming
De voorzitter van de beroepsvereniging (KNGF) laat weten dat ze nog nooit eerder signalen hebben ontvangen over deze praktijken: “We zijn verrast en nemen dit zeer serieus. Onze juridische afdeling is al overbelast, maar we zullen deze zaak grondig laten onderzoeken. De veiligheid van de patiënten staat voorop. Bovendien waren er al plannen om de beschermde titel (BIG-registratie red.) van fysiotherapeut te heroverwegen. Het gebruik van de titel ‘Assistent-Fysiotherapeut’ zou dit proces wel eens kunnen versnellen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de hele beroepsgroep.”
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet oplossing voor arbeidsmarktkrapte: kritiek op gebrek aan controle
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat ze wel signalen hebben ontvangen over krapte op de arbeidsmarkt voor fysiotherapeuten, maar dat dit een probleem is in veel beroepsgroepen. Een woordvoerder reageert: “We zijn blij om te horen dat de beroepsgroep zelf een oplossing heeft gevonden. ZN is al lang van mening dat de effectiviteit in de fysiotherapie omhoog kan, waardoor het huidige tarief een goed inkomen garandeert voor fysiotherapeuten. Echter, wij zijn wel bezorgd over het gebrek aan controle op de kwaliteit van de behandelingen door deze assistent-fysiotherapeuten. Wij gaan hierover in gesprek met de KNGF.”
Uitzending
De volledige uitzending van TROSAVRO Rabar is te zien op maandag 1 april om 20.25 uur live te zien bij TROSAVRO op NPO 2.
Toelichting en antwoorden op enkele vragen over de post hierboven
Is bovenstaande bericht echt of een 1 april grap?
Het bericht is een 1 april grap met de bedoeling om het gebruik van de “assistent fysiotherapeut” ter discussie te stellen. Dat doen we omdat we steeds frequenter zien dat zien dat onze aanstormende collega’s aan de slag gaan onder deze titel en het een normale gang van zaken lijkt te worden, terwijl hier niets voor is geregeld. Dat moet beter.
Hoe we dat weten?
Omdat de studenten het zelf vertellen, we horen het van praktijkeigenaren, het is terug te lezen in de cv’s en werkgevers werven hiervoor. De vele reacties van herkenning onderstrepen dit nogmaals.
Wat is er mis met de “assistent fysiotherapeut”?
Daar is nou juist de discussie voor nodig. Deze moet gevoerd worden door de beroepsgroep, deze gaat (met hulp van een sterke beroepsvereniging) namelijk over de kwaliteit van het vak waar blijkbaar de assistent fysiotherapeut al is ingebed.
Wat er momenteel gebeurt, mag dat eigenlijk wel?
Wellicht niet, het voeren van de beschermde titel “fysiotherapeut” wanneer je niet geregistreerd staat in het BIG-register, is namelijk door de wet verboden. Met een naamsverandering zou dit natuurlijk simpel opgelost kunnen worden. De situatie verandert hier natuurlijk niet mee. Wanneer we het niet zelf regelen, dan wordt de beroepsgroep vanzelf door anderen gereguleerd!
Oproep aan het KNGF
Met vriendelijke groet,
Rob van den Dobbelsteen