Marktwerking veroorzaakt forse premiestijging

17

Particulier verzekerden kunnen volgend jaar rekenen op een forse premiestijging als minister Hoogervorst vasthoudt aan zijn plannen voor marktwerking in de ziekenhuiszorg. De zorgverzekeraars vrezen dat hun kosten zullen oplopen met maximaal 13 procent.Onduidelijk is nog hoeveel van die stijging wordt doorberekend aan de verzekerden. Dat kan per zorgverzekeraar verschillen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil dat de minister de introductie van marktwerking in de zorg op een laag pitje zet en het huidige financieringssysteem handhaaft. Dit met als doel de kostenexplosie te voorkomen, want de financiële onzekerheden zijn nog te groot.

De minister wil evenwel van geen wijken weten. Marktwerking is volgens hem de mogelijkheid om de kosten beheersbaar te maken. Hoogervorsts plannen hebben al veel vertraging opgelopen. Zozeer zelfs dat regeringspartij D66 er het liefst vanaf wil, bleek dit voorjaar.

Nu nog mogen ziekenhuizen al hun kosten in rekening brengen. Maar volgend jaar mogen ze die ligdagen niet meer apart declareren. Dan gelden vaste, gemiddelde prijzen voor complete medische behandelingen en zogenoemde diagnose behandelingscombinaties (DBC).

De verzekeraars vrezen dat hierdoor vooral hun kosten voor particulieren, jonger dan 65 jaar, zullen stijgen. Nu nog zijn dat ‘goedkope klanten’, omdat zij relatief weinig in het ziekenhuis verblijven en dus weinig dure verpleegdagen maken.

De kostenstijging voor particulieren schatten de verzekeraars tussen de 3,5 en 8 procent. Daarnaast zullen de kosten sowieso met 5 procent stijgen, heeft ZN geraamd. Per saldo neemt de ‘schadelast’ dus toe met maximaal 13 procent.

Bron: Trouw

1 REACTIE

  1. Dit is natuurlijk weer een doorberekening van falend beleid op de consument. Het enige voordeel hiervan lijkt dat de premiestijging meer dan 10 % bedraagt, waardoor de klant boetevrij kan verkassen naar de concurrentie en dus ook kan gaan shoppen. Aldus moeten de verzekeraars elkaar gaan beconcurreren met scherpe premiestellingen
    wat dan mogelijk toch weer premievoordeel kan opleveren. Het is een mes dat aan 2 kanten snijdt met op het scherp van het mes een balancerende minister van VWS die maar blijft trachten hoe ver hij de
    gemoederen en financiele draagkracht kan oprekken.

    Harry Steinbusch

Reacties zijn gesloten.