Zorgverzekeraar VGZ biedt haar verzekerden de mogelijkheid te revalideren in een comfortabele revalidatiekliniek na een knie- of heupoperatie. Dit maakt onderdeel uit van een totaalarrangement. Patiënten worden geopereerd door een in knie- en heupoperaties gespecialiseerde top-arts in het Städtischen Klinikum in het Duitse Bielefeld en revalideren in de nabij gelegen Median-revalidatiekliniek. De kosten worden, net als bij een Nederlandse behandeling, door VGZ betaald.
Patiënten volgen na de operatie een volledig verzorgd en persoonlijk afgestemd programma met therapieën voor behandeling van knie of heup. Daarnaast kunnen patiënten therapieën volgen om hun leefstijl te verbeteren. Zo kan de patiënt o.a. kiezen voor een ‘stoppen met roken’-programma of werken met een diëtiste aan gewichtsbeheersing en meer te weten komen over gezonde voeding. Maar ook massages, warmtetherapie en ontspanningsessies maken onderdeel uit van het arrangement.
VGZ betaalt de volledige behandeling, dus de operatie en aansluitend het verblijf in de revalidatiekliniek. VGZ betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de kliniek. In het Nederlandse systeem gaan patiënten na de operatie aan knie of heup na ongeveer vijf dagen naar huis. Daarna krijgt de patiënt enkele maanden fysiotherapie. VGZ-verzekerden kunnen nu dus ook kiezen voor een operatie met verblijf van twee weken in het Duitse ziekenhuis. Aansluitend gaat de patiënt drie weken naar het revalidatiecentrum, de Median-kliniek. De verschillende therapieën bevorderen het herstelproces, waardoor men over het algemeen sneller volledig hersteld is.
De revalidatiekliniek doet er alles aan om patiënten in de watten te leggen en kundig te begeleiden. De behandeling in de revalidatiekliniek komt neer op een zorghotel. Zo heeft iedere patiënt een privé-kamer, volpension en is het mogelijk een partner of kind mee te nemen. Ook is er een vrijetijdsprogramma en kan genoten worden van de mooie omgeving. De kliniek kan ervoor zorgen dat de patiënt opgehaald en teruggebracht wordt op een aantal locaties in Nederland. De medewerkers spreken Duits, maar voor noodgevallen is er een tolkenservice.
Bron: VGZ
Opinie: De Verzekeraar en zijn nieuwe “Kurschattenâ€
In de duitse kuurinstellingen gold (geldt?) het woord Kurschatten als een taboe in officieele zin. Het was namelijk een uitdrukking die geen eer deed aan het imago van de kliniek. De Kurschatten was op patientenniveau iemand uit dezelfde kliniek waar men vreemd mee ging tijdens de Kuurperiode. Stout gedrag derhalve want de officieele partner zat, al dan niet(!), zelf thuis te verpieteren gedurende ca.4 weken. Er kon ook nog wel een onuitgesproken mutual understanding meespelen.Vaak genoeg ging de ene partner noordwaarts en de ander zuidwaarts op Kur. In de tijden dat ik in zo’n instellingen gewerkt heb was het schering en inslag. Ik kan vrijuit spreken, want ikzelf was toen nog ongebonden.
En nu verneemt men dat VGZ in Bielefeld een contractje heeft afgesloten om voor een all in standaardprijsje een total hip te laten revalideren. Includief verwentherapie, een woord dat Hoogervorst ooit, zichzelf getrouw ongeveer met de vinger in de keel, bijna uitkotste.
Het VGZ gaat dus vreemd in Duitsland en zet indirect de autochtone Zorgverlening in de wind. Het VGZ heeft zich een Kurschatten aangemeten en wij als vaste legale contractuele partner weten het pas als het al op straat ligt. Zo gaat dat namelijk ook in het menselijk Kurschatten-verkeer: de partner thuis verneemt het ook via anderen of via een nota van de dermatoloog. Maar het is dan al te laat, ook voor ons, want die patienten gaan naar Duitsland.
Nou zegt u, niet iedereen wil toch naar het Duitse; problemen als taal, cultuur, mentaliteit vormen sterke remmingen, zeker in het Hollandse. Maar ik verzeker u dat de service in Duitsland fabelachtig goed is; men wordt gewis in de watten gelegd, wordt op handen gedragen. Ja en toch, dat is niet genoeg. Precies en daar komt de verwentherapie om de hoek kijken en trekt velen over de streep. Indachtig de overvloed aan terreur aan dure body therapieen op de commercielen wil iederen wel wat aan zijn uiterlijk verbeteren. Immers ook de ouderen willen tegenwoordig door al dat E-brainwashen mee in de vaart der volkeren.
Voor de verzekeraar is de belangrijkste drijfveer dat hij controle krijgt op de kosten; het contract ligt qua termijn vast. Wij zijn gemiddeld duurder, omdat de verzekeraar wel weet hoeveel zittingen wij gemiddeld aan deze langurige indicaties besteden. Ik schat dat binnen 4-6 weken de Kurartz een post-operatieve klant kan uitkeuren.
De Vrije Markt proclameert zich weer eens nadrukkelijk. In de miljardendans bij en tussen de verzekeraars spelen wij steeds vaker een ondergeschikte afhankelijkere rol. In de toekomst zal bij ons, zoals bij de Thuiszorg, samenballing onvermijdelijk worden. Alleen was de poging van bv. Sterpraktijken indertijd zijn tijd nog te ver vooruit. De grote praktijken in de grotere agglomeraties kunnen nog wel onderhandelen, maar dan spreekt men van 10-15 therapeuten. Daar zal evenwel zelfs gefuseerd, bagatelverruiming, gaan worden. De plattelandspraktijken zullen via een Sterconstructie kosten moeten reduceren en beheersen.
Het is de doodsteek voor het vrije initiatief, maar als overlevingsstrategie zal dit een van de weinige opties zijn. Over 5 jaar weten we het wel.
Harstein
Was ist los Harnstein?
Eindelijk heeft VGZ begrepen dat je de patiëntjes moet vertroetelen, om het beste resultaat te bereiken. Pakje boter en een beetje ‘vacantie’ tijdens de herstelperiode.
‘Kurschatten’. Je wilt toch niet de hele tijd in de zon blijven zitten?
Alleen oppassen dat de prothese niet uit de kom vliegt (^_^)
Peter