Liever yoga dan naar de fysio

130

Last van nek- en rugklachten? Ren niet meteen naar de fysiotherapeut, soms helpt yoga ook.Yogadocent Gert van Leeuwen is er heilig van overtuigd dat yoga helpt tegen nek- en rugklachten. “De kern van yoga is ontspanning. Door deze ontspanning kun je goed voelen waar de spieren in je lichaam vastzitten.”

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Zelf doceert Van Leeuwen een vorm van yoga waarbij de oefenhoudingen lang worden volgehouden om stijve spieren en gewrichten weer soepel te krijgen. Ook gebruikt hij verschillende yogaposities om houdingsproblemen aan te pakken.

Veel mensen hebben een verkeerde houding en belasten daardoor de oppervlakkige spieren te veel, weet Van Leeuwen. “Die spieren gebruik je voor kracht, bijvoorbeeld bij het tillen. Heel vaak worden die spieren ook bij stress te veel gespannen. Beter is het om de dieper gelegen spieren te belasten, bijvoorbeeld in de rug. Dat is vaak lastig aan te leren, daarom is een structurele aanpak nodig.”

Van Leeuwen, die al 25 jaar yogales geeft, heeft een methode ontwikkeld tegen rsi-klachten waarmee hij al zo’n 1500 mensen heeft behandeld. Regelmatig laat hij cursisten op hun hoofd staan op een zelf ontwikkeld hoofdstandbankje dat de nek ontlast. “Mensen zijn soms gewend geraakt aan een verkeerde houding. Door op je hoofd te staan, kun je beter het verschil voelen tussen spanning en ontspanning.”

Zijn aanpak tegen rsi-klachten heeft de interesse gewekt van bewegingswetenschapper Jaap van Dieën van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Er zijn aanwijzingen dat yoga helpt om spieren te ontspannen. Daarom wil ik onderzoeken of het helpt bij het verminderen van nekklachten.”

Bij de test zullen een aantal gezonde proefpersonen een specifieke yoga-oefening doen. Van Dieën meet dan voor, tijdens en na de oefening of de spieren gespannen of juist ontspannen zijn. Het onderzoek staat voor komend voorjaar op de agenda. Niet alleen bij rsi, maar ook bij rugklachten kan yoga effectief zijn, stelt Van Leeuwen. Ook de Vereniging van Yogaleerkrachten deelt die mening. Want veel yoga-houdingen helpen om ruggengraat, gewrichten en spieren soepeler te maken.

Desondanks reageert het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) terughoudend. “Yoga is een van de mogelijkheden om te blijven bewegen, dat is goed tegen rugklachten. Maar de aanpak is niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarom hebben wij geen richtlijn om door te verwijzen naar yogadocenten,” zegt KNGF- woordvoerder Rian Veldhuizen.

Toch constateert bewegingswetenschapper Jaap van Dieën een verschuiving binnen de fysiotherapie. “Rugklachten zijn een groot mysterie. De meeste behandelmethoden helpen maar een beetje. Vroeger waren veel oefentherapieën gericht op kracht. Nu passen sommige fysiotherapeuten ook methoden toe om de diepe rompspieren te activeren. Dat bereik je ook met een aantal yoga-oefeningen.”

De Vereniging van Yogaleerkrachten vindt het daarom tijd dat yoga als therapie ook wordt vergoed. “Onze aanpak is nog niet wetenschappelijk bewezen. Zo vissen we achter het net, want zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie wel, maar yoga niet. Ook al gebruiken therapeuten soms dezelfde technieken, alleen met een andere naam.”

Door: MARJORIE TJON A FONG
Bron: AD

2 REACTIES

  1. Het is een gemiste kans van zorgverzekeraars Yoga als therapie niet te vergoeden. Al jarenlang geef ik ondermeer yogales als preventie ziekteverzuim bij diverse instituten. De aard van het werk (fundamenteel wetenschappelijk onderzoek) laat de medewerkers meer dan 90% van hun werktijd achter de computer zitten. Het terugdringen van RSI en RSI-achtige klachten (nek-en rugklachten) is dan ook de aanleiding voor directies geweest om tweemaal per week hun medewerkers Yoga aan te bieden onder leiding van een goed opgeleide docent die lid is van de VvYN. De resultaten zijn zeer positief. De bedrijfarts adviseert regelmatig medewerkers de yogalessen te gaan volgen. Aanpak van Yoga zou niet wetenschappelijk onderbouwd zijn (KNGF). Het is echter een feit dat iedereen die echt een studie van Yoga maakt zal moeten erkennen dat deze zeer oude traditie de bakermat is van lichaamswerk met als doel tot op hoge leeftijd een sterk, soepel en gezond lichaam te houden/verkrijgen. Over de uitwerking op de geestelijke gesteldheid van de mens wordt nog niet gesproken, maar ook daarover zou tevens de nodige kennis en ervaring kunnen worden verstrekt.
    Francien Goudsbloem
    Lid VvYN
    – link –

  2. Met verbazing las ik de reactie van Francien Goudbloem. Het zal haar niet ontgaan zijn dat er aan yoga een luchtje van kwakzalverij zit. Soms riekt dit zelfs naar stemmingmakerij. Dit is uiteraard ten nadele van de intergere yoga-docenten. Ik heb niets tegen het beoefenen van yoga en juich het van harte toe dat dit gebeurt onder leiding van goed opgeleide docenten. Helaas ontbreekt het daaraan in de meeste gevallen. De yoga-studio’s en -scholen rijzen als paddestoelen uit de grond. De meeste daarvan worden bestierd door mensen die geen of een summiere opleiding genoten hebben. Als de mensen die in de yoga-scene zitten nu eens aan zelfopschoning zouden doen, dan acht ik het niet onwaarschijnlijk dat, indien er ooit een wetenschappelijke onderbouwing mocht komen, ook yoga in het zorgverzekeringspakket zal komen. Vooralsnog blijft yoga een wazig fenomeen, en in de gezondheidszorg heb je vele disciplines nodig, met uitzondering van wazigheid.

    Kiks

Reacties zijn gesloten.