Lid van FysioForum in Nederlands Dagblad

35

Vandaag stond onderstaand artikel in het Nederlands Dagblad. Speciaal omdat het een lid van FysioForum betreft die doorgaans een ongezouten mening heeft, wilden wij u het artikel niet onthouden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut


Peter Bär is fysiotherapeut in de Utrechtse achterstandswijk Overvecht. Sinds begin dit jaar zag hij bijna een kwart minder aanvragen binnenkomen bij zijn praktijk. Sommige collega’s zagen hun praktijk zelfs failliet gaan door de forse vraaguitval.

‘Fysiotherapeuten massaal failliet’, wist De Telegraaf gisteren te melden. Dat is volgens de Utrechtse fysiotherapeut Bär wel wat overdreven. Voor hem dreigt faillissement in elk geval nog niet. ,,Wel zie ik, als ik het op langere termijn bekijk, een duidelijk groter verlies voor praktijken in achterstandswijken ten opzichte van de collega’s in niet-achterstandswijken. Maar daar moeten we gewoon zakelijk tegenaan gaan.”

Sinds begin dit jaar valt fysiotherapie niet meer binnen de basisverzekering van het ziekenfonds. Wie toch therapie nodig heeft, zal zich moeten bijverzekeren. En dat is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid voor mensen met een kleine portemonnee. ,,De onderkant van de samenleving wordt hard getroffen door deze bezuinigingsmaatregel van de overheid. Als hulpverlener denk ik dan: waar zijn we mee bezig?”

Peter Bär komt in zijn wijk veel schrijnende situaties tegen van mensen die de hulp hard nodig hebben, maar krom moeten liggen om het te kunnen betalen. ,,Bijvoorbeeld een man en een vrouw, beiden in de veertig. Hij heeft de ziekte MS, die zich rap ontwikkelt en hem fors beperkt in zijn doen en laten. Hij heeft een lage uitkering en zijn vrouw kan ook niet werken. Zij heeft een flinke beperking aan de rug, waardoor ze veel dingen niet lang kan volhouden.”

Pas na lang zoeken kon het echtpaar via de gemeente Almere aan een thuiszorghulp komen. ,,Bovendien heeft deze man ook echt fysiotherapie nodig, om hem mobiel te houden. Zowel lichamelijk als in de zin van: blijven doen wat hij graag doet.”

Zorgt de bezuinigingsmaatregel dan niet voor een schifting, waarbij de ‘echte’ patiënten overblijven? De Boer reageert ontkennend. ,,Dat beeld klopt bij vijf jaar geleden. Maar sindsdien is de schifting al lang toegepast door de praktijken zelf. De verwijzingen van artsen naar de fysiotherapeut nemen overigens de laatste tijd weer toe. En ze zijn veel gerichter dan voorheen.”

Volgens Peter Bär wordt er op dit moment dus geen zorg meer gegeven die niet nodig is. ,,Daar steek ik mijn handen voor in het vuur. Wel zie ik door de maatregel nu een schifting komen tussen mensen in de achterstandswijken en anderen.”

Kloof

Peter doelt daarmee op de kloof die ontstaat tussen arm en rijk. ,,Ik vraag me af wat voor een beleid er nu eigenlijk wordt gevoerd. Wat richt je hiermee aan? Op deze manier maak je de zorg ontoegankelijk. Het Amerikaanse model: alleen wie geld heeft, kan de noodzakelijke zorg betalen.”

De verantwoordelijke minister Hoogervorst is volgens Peter best geïnteresseerd in fysiotherapie. ,,Maar hij is een econoom. Hij is vooral bezig met hoe de zorg efficiënter kan. Dat is op zichzelf heel belangrijk, maar hij is volgens mij niet zo goed op de hoogte, hoe de zorg in elkaar steekt.”

Volgens Peter Bär is het verwijderen van fysiotherapie uit het basispakket niet de enige reden voor de terugloop van patiënten. ,,Er moet meer aan de hand zijn. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat fysiotherapie helemaal uit de zorgverzekering is. Dat is niet zo, maar ze moeten er wel voor bij betalen. Overigens is zo’n 90 procent van de mensen in Overvecht nog altijd aanvullend verzekerd. Wat er dan verder aan de hand kan zijn, weet ik nog niet.”

De Utrechtse therapeut verwacht niet dat de minister eind volgende week al zal beslissen de fysotherapeuten vrij te stellen van de Wet tarieven gezondheidszorg. ,,Maar uiteindelijk reken ik daar wel op. Overigens blijft het ook dan gereguleerde zorg en het mag niet meer gaan kosten. Maar we kunnen dan wel zaken gaan doen met de zorgverzekeraars.”

En dat is juist voor een praktijk in de achterstandswijk van belang, weet Bär. ,,Een praktijk in Wassenaar heeft klanten met een goed inkomen. Maar wij zijn voor onze inkomsten afhankelijk van de zorgverzekeraars. Bovendien kunnen praktijken die kwalitatief goede zorg bieden, daarvoor worden beloond. Door goede onderlinge afspraken met die verzekeraars.”

Op termijn voorziet Peter dat het voor hem als fysiotherapeut wel weer recht zal trekken. ,,De vergrijzing neemt toe, dus ook het werk voor de fysiotherapeuten. En persoonlijk heb ik een redelijk inkomen, dus ik kan de zorg wel betalen. Maar de mensen aan de onderkant van de samenleving worden wel blijvend hard getroffen. De zorg wordt steeds duurder, en moeilijker te betalen voor die mensen.”

Bron: Nederlands Dagblad
De naam van de fysiotherapeut is gecorrigeerd

3 REACTIES

  1. Peter Bär was gisteren ook al op SBS6 “Hart van Nederland” te zien.
    Er is inmiddels een speciaal plaatsje op FysioForum gereserveerd voor Peter. Hij krijgt hier namelijk zijn eigen weblog!

  2. Ik heb het vermoeden dat Peter het bij het rechte eind heeft. Dit soort stukken doen het m.i. erg goed bij het publiek. Het is legitiem om de problemen in de fysiotherapie in een open discussie te bespreken. De mensen op straat die niet in een fysiotherapeutisch zorgproces staan (en dat zijn er gelukkig heel erg veel!) zijn denk ik de downside van de huidige bezuinigingsmaatregelen allang vergeten. Ik vind dat we actief moeten blijven om voorkomen dat de fysiotherapie zijn rechtvolle plaats in het zorgproces zal kwijtraken. Dit is een goede actie geweest!
    Ik ben benieuwd naar zijn weblog!

Reacties zijn gesloten.