De orthopeden van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg willen zich nadrukkelijk onderscheiden met kruisbandoperaties. Een nieuwe manier van werken, bedacht door een inwoner van Sint-Michielsgestel, moet daarvoor zorgen.
Tien fysiotherapiepraktijken uit de omgeving hebben zoveel vertrouwen in de aanpak dat zij zich onmiddellijk bij het initiatief hebben aangesloten. Sportclubs worden hierover binnenkort voorgelicht.
Het ziekenhuis en de fysiotherapeuten gaan werken via het model Quality Care. “Daarin zitten indicatoren waarmee speciaal de kwaliteit van kruisbandoperaties gemeten kan worden”, aldus orthopeed Jacob Caron. Dat werkt volgens hem beter dan het pakket indicatoren dat ziekenhuizen opgelegd krijgen van onder meer het Ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “Die richten zich op complete ziekenhuizen. We worden voortdurend verrast met aanpassingen. Wij richten ons nu op een specifiek onderdeel en bepalen zelf de maatstaf. Door van elke kruisbandoperatie alles precies vast te leggen, kom je tot een betere kwaliteit.”
Eén van de ontwikkelaars van Quality Care is medisch adviseur Arno Mooring uit Sint-Michielsgestel, directeur van het bedrijf Combined Quality Care. Hij benadrukt dat de indicatoren die zijn bedrijf ontwikkeld heeft voor kruisbandoperaties, óók voldoen aan alle geldende landelijke normen. “Maar Quality Care gaat dieper op specifieke ingrepen in.”
Het programma houdt in dat vóór iemand aan de kruisband geopereerd wordt, de ingreep en de nabehandeling besproken wordt door de fysiotherapeut en de orthopeed. Voor, tijdens en na de ingreep worden alle acties ingevoerd in een computerprogramma dat door alle betrokkenen wanneer gewenst via internet geraadpleegd kan worden. Ook de patiënt kan op de voet volgen wat er met hem of haar gebeurt. “Precies zoals minister Klink het wil”, aldus Mooring. “Patiënten zien wat er gebeurt en verzekeraars krijgen op deze manier inzicht in wat een ziekenhuis precies kan. Ze kunnen op kwaliteit gaan selecteren.”
Quality Care kan volgens Mooring voor veel meer ingrepen toegepast worden. “We hebben pakketten voor orthopedische en niet orthopedische operaties. Het is beschikbaar voor ingrepen aan onder meer schouder, heup, knie en voor vaatchirurgie. Het wordt nog ontwikkeld voor de behandeling van diabetes en obesitas.” Volgens Mooring is het systeem op den duur geschikt als elektronisch patiëntendossier, waarin medische gegevens worden uitgewisseld. “Dat doet Quality Care ook. We willen dit dan ook onder de aandacht van de minister brengen.”
Zorgverzekeraars Achmea en Uvit (Univé-VGZ-IZA-Trias) zijn volgens orthopeed Caron inmiddels zo onder de indruk van het programma dat zij met het St. Elisabeth Ziekenhuis hebben afgesproken hun verzekerden voor een kruisbandoperatie naar Tilburg te sturen. Alle sportverenigingen in en rond Tilburg worden binnenkort benaderd. “Mensen met een kruisbandblessure worden vaak via de sportvereniging doorgestuurd naar een ziekenhuis”, aldus Caron. “Daar moeten we ons dus profileren.” Hij geeft toe dat het hem ook te doen is om meer operaties. “We willen in de eerste plaats betere, transparante zorg bieden en de patiënt de zekerheid geven dat hij bij ons goed geholpen wordt. Maar als zorgverzekeraars bij ons de operaties gaan afnemen, is dat zeker ook fijn voor ons.”
door Joris Roes
Bron: Brabants Dagblad