Minister Hoogervorst bagatelliseert de problemen die het experiment fysiotherapie oplevert. Dit blijkt uit een brief van zijn hand aan de Tweede Kamer. Er is totaal geen sprake van marktevenwicht, de keuzevrijheid van de patiënt komt in gevaar en de administratieve rompslomp neemt hand over hand toe.
Het KNGF beschouwt het experiment voor 2005 inmiddels als nagenoeg mislukt. Wil het experiment in 2006 slagen dan moet de minister met krachtige maatregelen komen om marktevenwicht tot stand te brengen. Als de minister niet op korte termijn met concrete voorstellen komt, moet hij niet vreemd opkijken als fysiotherapeuten hun medewerking aan het zorg in-natura-stelsel opzeggen en collectief besluiten de voor 2006 voorgelegde contracten niet te tekenen.
Minister moet nu verantwoordelijkheid nemen
“Het KNGF zal samen met zijn leden alles in het werk stellen om te komen tot goede afspraken met de zorgverzekeraars, maar dan moet de minister op korte termijn zijn verantwoordelijkheid nemen. Gebeurt dat niet, onvoldoende of te laat, dan vrees ik dat een situatie ontstaat waarin onduidelijkheid, administratieve en juridische chaos de boventoon voeren in een debat dat eigenlijk al had moeten zijn afgerond. De markt werkt pas echt als er sprake is van evenwicht. Als marktwerking gezien wordt als oplossing voor problemen in de zorg, moet ervoor worden gezorgd dat er marktwerking is. Alleen op die manier vergroot je werkelijk de keuzevrijheid van de verzekerde en patiënt,” aldus Bas Eenhoorn, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Het KNGF heeft de minister een brief gestuurd over de dreigende mislukking van het experiment. Door de machtspositie van de zorgverzekeraars ten opzicht van de fysiotherapeuten is er van marktwerking geen sprake. De zorgverzekeraars volstaan met het onderling concurreren op premiehoogte in plaats van zorgkwaliteit. Fysiotherapie wordt met standaardcontracten tegen minimale vergoedingen ingekocht. Van innovatie en verbetering van de kwaliteit van het aanbod komt daardoor niets terecht. De keuzevrijheid van de patiënt wordt alleen maar kleiner. Deze situatie dreigt met ingang van 2006 voor de hele eerstelijn te ontstaan, zoals ook de huisartsen nu ondervinden. De kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor de patiënt komen in het gedrang.
De minister geeft aan dat de meeste fysiotherapeuten inmiddels contracten met zorgverzekeraars hebben getekend en dat de tarieven met 12,3 procent zijn gestegen. Ook hier bagatelliseert hij de situatie. Fysiotherapeuten waren wel gedwongen de aangeboden standaardcontracten te tekenen, omdat zij anders het risico liepen geen patiënten meer te kunnen behandelen. Daarnaast vergeet de minister voor het gemak dat de tarieven nog steeds ongeveer veertig procent te laag zijn, zoals onafhankelijk onderzoek in opdracht van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en het KNGF heeft aangetoond. Doel van het experiment was dan ook dat er vrije tarieven zouden komen. Daarvan is geen sprake. De huidige tarieven zijn gewoon opgelegd door de zorgverzekeraars.
Bron: KNGF