Het Martini Ziekenhuis start een kenniscentrum voor het vaststellen van onderliggende oorzaken voor voorkeurshouding en/of schedelvormafwijkingen bij zuigelingen. Als gevolg van een voorkeurshouding kunnen zuigelingen een scheve of platte schedel ontwikkelen. Met fysiotherapie, eventueel samen met het dragen van een helmpje, kan de scheefgroei worden gecorrigeerd.
Sinds eind jaren tachtig krijgen ouders het advies baby’s niet op de buik te laten slapen. Door deze maatregel is het aantal zuigelingen dat overlijdt als gevolg van wiegendood sterk gedaald. In rugligging ontwikkelt een zuigeling echter sneller een voorkeurshouding. Dit kan problemen geven in de motore ontwikkeling. Ook afplatting van de schedel aan de zij- of achterkant is een gevolg van voorkeurshouding. Steeds meer ouders vinden dit cosmetisch gezien niet gewenst.
Helmpje
Jan Peter Rake is kinderarts en trekker van het kenniscentrum. Samen met de kinderfysiotherapeuten zien de kinderartsen in het Martini ziekenhuis op dit moment ongeveer vijftig kinderen per jaar met een voorkeurshouding en/of schedelvormafwijking. Dit zijn kinderen die in de leeftijd van 4 tot 6 maanden worden verwezen nadat houdings- en hanteringsadviezen en kinderfysiotherapeutische behandeling onvoldoende verbetering heeft gegeven. “Wij sluiten eerst een lichamelijke oorzaak – zoals te vroeg sluitende schedelnaden – uit. Als daarna blijkt dat het gaat om een deformatieve schedelvormafwijking waarvan verwacht mag worden dat deze op oudere leeftijd zichtbaar blijft, kan het kind in aanmerking komen voor helmredressietherapie.” Het helmpje heeft een puur cosmetische functie: het corrigeert de schedelvormafwijking. Voor functionele verbetering van de voorkeurshouding is fysiotherapeutische ondersteuning essentieel. Op dit moment zijn er landelijk ongeveer 3000 zuigelingen per jaar die een helm aangemeten krijgen.
Poli
Rake wil met het kenniscentrum bereiken dat er meer uniformiteit in diagnostiek naar onderliggende oorzaken komt. Verder beoogt hij meer uniformiteit in behandeling en indicatiestelling voor helmredressietherapie. Hiervoor werkt het kenniscentrum van het Martini Ziekenhuis samen met het landelijk expertisecentrum in Rotterdam (Erasmus Medisch Centrum). Op de poli Kindergeneeskunde zien ouders op één afspraak zowel de kinderarts als de fysiotherapeut. Na onderzoek dat onder meer bestaat uit het verrichten van uitvoerige metingen – komen zij direct met een diagnose en behandelvoorstel.
Bron: MartiniZiekenhuis