Kamerstuk: Tarieven fysiotherapie (vraag van fysiotherapeut)

20

Fysiotherapeuten mogen vanaf 2005 met zorgverzekeraars onderhandelen over de hoogte van hun tarief. Een fysiotherapeut die betere service of kwaliteit levert, kan dan met de zorgverzekeraar een hoger tarief afspreken. Dit experiment met marktwerking duurt twee jaar. In deze periode kan de minister niet ingrijpen. In deze brief aan een fysiotherapeut gaat de minister hier verder op in.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Fysiotherapie “Vogelenzang”
t.a.v. mevrouw Corrie Kempen
Parklaan 19
3208 DL SPIJKENISSE

Geachte mevrouw Kempen,

Hierbij bevestig ik het telefonisch gesprek dat u had op woensdag 7 september met de heer Boom van de directie Curatieve Zorg. In dit gesprek heeft u een toelichting egeven op uw brief van 24 augustus 2005, de daarbij gevoegde correspondentie met uw zorgverzekeraar en de e-mailberichten aan de directeur Curatieve Zorg.

In uw correspondentie signaleert u onvoldoende marktwerking binnen de fysiotherapie. Dit leidt ertoe dat uw praktijk in een kritische financiële situatie is beland. U legt een verband met de pakketwijziging van 1 januari 2005 en het experiment vrije prijsvorming fysiotherapie. In het telefoongesprek is gemeld dat ik, in deze fase van het experiment, niet kan ingrijpen.Een interventie mijnerzijds tussen fysiotherapeuten en (bepaalde) zorgverzekeraars inzake de hoogte van het gecontracteerde tarief, haalt immers het beginsel van vrije prijsvorming onderuit. U heeft daar begrip voor geuit.

Dat laat onverlet dat signalen zoals door u afgegeven mij zeer welkom zijn. Mijn dank daarvoor. In het kader van het experiment vrije prijsvorming fysiotherapie heb ik aan het College tarieven gezondheidszorg/Zorgautoriteit i.o. (Ctg-Zaio) de opdracht gegeven om de effecten op kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van en tot de fysiotherapeutische zorg te monitoren. Derhalve zal ik uw correspondentie aan deze organisatie doorgeleiden.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
namens deze,
de directeur Curatieve Zorg,
drs. M.J. Boereboom

4 REACTIES

  1. Toelichting op dit schrijven van het ministerie:

    N.a.v. onderhandelingen met een zorgverzekeraar met het verzoek om een tariefsverhoging van 10% nav een behandelaantal afname per patient met 30% tot een gemiddelde van 7 bij 1,03 verwijzing per jaar.

    Reactie van de zorgverzekeraar: Binnen het huidige beleid fysiotherapie is er geen ruimte om een oplossing te bieden in de zin van een tariefsverhoging. Daarnaast wordt er nu maar ook in 2006 binnen het beleid fysiotherapie, niet gewerkt met gedifferentieerde tarieven.

    Er werd een signaal naar de kamercommissie van VWS en het ministerie gestuurd dat de “marktwerking” niet wordt opgepakt door de verzekeraars met getoont schrijven als resultaat.

    Het signaal wordt doorgestuurd naar het CTG-ZAio. Dezeheeft echter pas een stem in 2006 in het plan van het Experiment. Wat dat betreft is de uitkomst van het Experiment marktwerking niet valide. Een experiment met toetsing aan de marktprincipes door de NMA zegt niets over een brde invoering met het CTG-ZAio als bewaker van de markt.

    Corrie Kempen

  2. Goed dat je dit met ons deelt Corrie. Uit je reactie maak ik op dat je wel heb kunnen onderhandelen? Dat wil zeggen dat je je zegje heb kunnen doen en dat ze geluisterd hebben. Mijns inziens heb je valide argumenten om voor een soort compensatie in aanmerking te komen.
    Vooral de zin dat ook in 2006 binnen het beleid fysiotherapie niet, gewertkt wordt met gedifferentieerde tarieven geeft weinig hoop.
    Heb je alsnog met dit ziekenfonds een contract getekend of heb je voor het restitutiesysteem gekozen ?
    Succes met je actie en houd ons op de hoogte

  3. Beste T.,

    Er valt nog niets te tekenen. Ik neem aan dat de zorgverzekeraar mijn verzoek heeft afgewezen omdat ze dan vergelijkbare praktijken ook een verhoging moeten geven en het ontbreekt de zorgverzekeraar aan de mankracht en tijd om met de individuele praktijken hierover te praten. Dit valt me wel erg tegen van een zorgverzekeraar die wel steeds terugkoppelingsinformatie geeft om te stimuleren de kostenefficiëntie te verbeteren. De gecontracteerde praktijken hadden met de terugkoppelingscijfers in bijvoorbeeld twee groepen verdeeld kunnen worden, wel of geen extra verhoging ter ‘beloning en aanmoediging’.

    Groet,
    Corrie

  4. Reactie van de zorgverzekeraar: Binnen het huidige beleid fysiotherapie is er geen ruimte om een oplossing te bieden in de zin van een tariefsverhoging. Daarnaast wordt er nu maar ook in 2006 binnen het beleid fysiotherapie, niet gewerkt met gedifferentieerde tarieven.

    gedifferentieerde tarieven bestaan in de restitutie. Elke fysiotherapeut moet zijn eigen tarieven bepalen óf conformeren aan contractvoorwaarden.

    Ik vind het overigens een goed idee om praktijken die aantoonbaar betere kwaliteit bieden een betere beloning te geven.
    Wat kwaliteit inhoudt is dan echter nog een aparte discussie.

Reacties zijn gesloten.