Interview Bas Eenhoorn over huidige ledenraadpleging KNGF

33

Voorzitter Bas Eenhoorn wil graag proactief beleid voeren. Niet reageren op allerlei ontwikkelingen, maar zelf een ambitieus en daadkrachtig beleid uitvoeren. Samen met de andere leden van het KNGF bestuur is hij ervan overtuigd dat het ingezette beleid het juiste is. Het bestuur houdt daarom vast aan de keuze voor het kwaliteitsbeleid en grijpt de kans van opereren in een vrijere markt aan.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Waarom heeft het KNGF bestuur op dit moment gekozen voor deze duidelijke opstelling?

Bas Eenhoorn“De onvermijdelijkheid van het kabinetsstandpunt geeft daartoe aanleiding. Ik ben vorige week op bezoek geweest bij minister Hoogervorst en in dat gesprek is duidelijk geworden dat binnen de huidige wet- en regelgeving in deze kabinetsperiode niets mogelijk is. In het experiment zijn de onderhandelingsmogelijkheden groter. Vooral in het niet-curatieve deel zijn er mogelijkheden tot positieverbetering. Zowel vakinhoudelijk als bedrijfseconomisch.

Het KNGF bestuur is daarom van mening dat we ons daarop moeten concentreren, waarbij we het kwaliteitsbeleid moeten doorzetten. Dat beleid is gebaseerd op de overtuiging dat kwaliteit de basis is voor ons werk.

Het experiment ‘afschaffing maximum tarief fysiotherapie’ is een politiek feit omdat het kabinet daartoe definitief heeft besloten. De minister is nu bezig om criteria te formuleren voor het experiment. We moeten ervoor zorgen dat we in het experiment een goede rol spelen, dat we kunnen meedenken en invloed kunnen uitoefenen op het experiment. Zodat onze beroepsgroep, naast tariefsvrijheid, ook ruimte krijgt voor het introduceren van nieuwe producten met reële prijzen.”

Wat is de reden van de aangekondigde ledenraadpleging?

“Gelet op de grote veranderingen die het kabinet per 1 januari 2005 met het experiment gaat doorvoeren, is de mening van onze leden over een actieve rol bij de invulling en uitvoering van het KNGF uitermate belangrijk. Wij zijn van mening dat de leden zich moeten kunnen uitspreken over de gekozen lijn. Centraal daarbij staat de keuze van het KNGF bestuur voor een actieve rol bij de nadere invulling en uitvoering van het experiment. Het is in onze optiek een achterhoedegevecht als we het anders zouden proberen te doen. Want wij denken dat een actieve rol de enige weg is om te komen tot wat nodig is: meer vrijheid voor de invulling van het fysiotherapeutisch handelen en meer mogelijkheden tot positieverbetering dan nu mogelijk is. Kiezen de leden er onverhoopt voor om als beroepsgroep geen actieve rol te spelen bij de nadere invulling en uitvoering van het experiment, dan zetten we ons als beroepsgroep buiten spel. Verzekeraars en overheid zullen dan zonder ons het experiment uitvoeren. Gelet op de overtuiging van het bestuur voor een actieve rol, moeten wij ons dan uiteraard ook beraden op onze positie.”

Verwacht u dat de leden het KNGF bestuur zullen steunen?

“Ja, dat verwacht ik en als dat niet gebeurt zou het een grote teleurstelling zijn”

Bron: FysioWeb

2 REACTIES

  1. Ik weet nog steeds niet wat de actieve invulling is. Ik kan- gezien het verleden- het bestuur niet zomaar carta blanche geven, als ik niet goed geinformeerd ben over het experimnet en de äctieve rol “van het genootschap”. Ik ben tot op heden zeer teleurgesteld over wat er door het genootschap bereikt is Zij hebben het kwaliteitssysyteem voor nop aan de verzekeraars uitgespeelt, de verzekeraars eisen inschrijving in het Centraal kwaliteits Register en wij krijgen er niets voor terug Ik werk 3x langer en harder voor hetzelfde geld!! Genoeg is genoeg Het enige wat het genootschap doet is veredelde fitnes instructuurs van ons maken.Waar blijft de patient?? Ook die wordt in de kou gezet door de politiek en het genootschap.Als wij vrije ondernemer moeten zijn dan moeten wij zelf ons tarief kunnen bepalen en kan de patient zelf beslissen of hij meer wil betalen ( en /of Bijbetalen) of een goedkopere fysiotherapeut kiezen. Nu kan de patient niets en is afhankelijk van zijn verzekeraar ,waar hij de polisvoorwaarden pas leest als hij fysiotherapie nogig heeft. De patient kan niet vrij zijn therapeut kiezen ,want volgens contract moet het bij een door de verzekeraar gecontracteerde therapeut en de therapeut moet wel het contract tekenen onder de voorwaarden zoals de verzekeraar dit eist,want de verzekeraar onderhandeldt niet. Zowel patient als fysiotherapeut zit vast in de driehoeksverhouding van de verzekeraar. Het genootschap voor fysiotherapie zou hier iets aan moeten doen!!!

  2. ook ik sta zeer sceptisch tegenover het voorstel. Ten eerste sta ik al een tijdje verbaasd, dat we ineens ondernemer moeten worden, mij is daar niets over gevraagd en als ik eerlijk ben wil ik absoluut niet de ondernemer worden die het KNGF voor ogen staat: Het wordt ons gewoon door de strot geduwd. Ik hoor helemaal niets over eigen verantwoordelijkheid en dus ook eigen invulling. Waarom mogen we niet zelf bepalen wat we doen en hoe we dat doen. Als ik nee stem bij de ledenstemming is dat niet omdat ik tegen het experiment ben, maar omdat ik absoluut geen vertrouwen heb in de weg die het genootschap is ingeslagen. Ik heb me al een keer in de luren laten leggen bij het NVFB, toen ik heb ingestemd met het overgaan tot specialiseren, maar toen de invulling hiervan kwam en mij dit niet beviel, kreeg ik keihard te horen: je hebt toch zelf voor gestemd. Dit wil ik deze keer voorkomen

Reacties zijn gesloten.