Intelligente bewegingsmeter monitort patiënten thuis

14

“Artsen zijn nog steeds geneigd de ziekte te behandelen en niet de ongezonde leefstijl die daaraan bijdraagt aan te pakken.” Aan het woord is prof. dr. Emiel Wouters. Hij is longarts in het Maastricht UMC+, hoogleraar Pulmonologie aan de Universiteit Maastricht en directeur van het expertisecentrum CIRO in Horn. Vanuit CIRO ontstond de vraag naar een intelligente stappenteller. Een stappenteller die een patiënt aan zijn riem of been draagt en die niet alleen meet hoeveel bewegingen iemand maakt, maar ook welk patroon er in die bewegingen zit en met welke intensiteit de bewegingen worden gemaakt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

“Een apparaat dat een onderscheid maakt tussen gewichtsdragende activiteiten, en niet-gewichtsdragende, dus of je staat of zit. Maar ook dat kan herkennen of iemand dertig minuten aan een stuk beweegt, zoals aanbevolen of drie keer tien minuten”, zegt dr. Kenneth Meijer, bewegingswetenschapper aan de UM en verbonden aan NUTRIM, School for Nutrition, Toxicology and Metabolism, waar de herkenningsalgoritmes ontwikkeld zijn. Dr. Martijn Spruit, staffunctionaris bij het Program Development Centre van CIRO: “De grote vraag is of het de patiënt lukt de verbeterde fitheid na een revalidatieprogramma vast te houden, daar zijn ook zorgverzekeraars erg in geïnteresseerd. Als je het ze zelf vraagt, onderschatten de actievelingen zichzelf en de inactieven overschatten zichzelf.” Emile Arnoldussen van Maastricht Instruments legt het antwoord op tafel: de CAM. Een plastic doosje ietsje groter dan een luciferdoosje, waarvoor het bedrijf de hard- en software ontwikkelde. “Het unieke zit hem niet zozeer in de techniek, maar wel in het totaalconcept. Wetenschap, zorg en techniek slaan de handen ineen om een antwoord te formuleren op een concrete zorgvraag.”

Eén stap
Aan de basis van die vraag lag het feit dat een inspanningstest in het ziekenhuis niet te vertalen is naar een activiteitenpatroon in het dagelijks leven. Meijer: “We kunnen één enkele stap van een patiënt uitgebreid analyseren in de kliniek, maar dat geeft geen beeld van het dagelijks bewegingspatroon. Juist de variatie geeft informatie over hoe gezond iemand is. Een hart dat continu met hetzelfde ritme klopt, is ook geen gezond hart.” Wouters: “Het wordt in de gezondheidszorg steeds belangrijker om de activiteiten van patiënten te monitoren. De patiënt wordt, gelukkig, steeds vaker als een geheel beschouwd. Therapie wordt geïntegreerd in het gedrag van de patiënt. Dat is ook mogelijk met behulp van deze CAM. Je kunt ze een optimale manier van inspannen aanleren tijdens de revalidatie.”

Soep
Activiteiten die voor gezonde mensen licht zijn, zoals het eten van een bord soep, kunnen voor mensen met chronische aandoeningen ontzettend zwaar zijn. Waar een paar minuten de vloer vegen voor een gezond mens dertig tot veertig procent van zijn capaciteit kost, is dat voor een COPD-patiënt al snel tachtig tot negentig procent. Dat soort gegevens kunnen met de CAM verzameld worden. Bewegingspatronen door de week heen worden gemeten en afgezet tegen het energieniveau. Het zijn parameters die steeds belangrijker worden in de hedendaagse gezondheidszorg. ‘E-health’ wordt het ook wel genoemd.
Op dit moment moeten patiënten die een CAM mee naar huis krijgen nog regelmatig terugkomen naar de behandelaar om het apparaatje uit te laten lezen. In de nabije toekomst is dat niet meer nodig, en kan de arts de data op afstand binnen halen. ‘Big doctor is watching you’ is daarmee een feit. Maar wel met louter positieve gevolgen voor de patiënt. Wouters: “Door inactieve patiënten vroeg op te sporen, voorkom je veel medische consumptie. Daar is de patiënt maar ook de gezondheidszorg in het algemeen bij gebaat.”

Op maat

Doordat de CAM in eigen beheer is ontwikkeld, heeft de groep toegang tot de hardware en software. Spruit: “Deze kan dus op verzoek makkelijk aangepast worden aan nieuwe wensen. Zo willen we over een tijd ook de activiteiten boven de heup, dus van de armen gaan monitoren met de CAM.” Maar ook extra functies als valdetectie kunnen makkelijk ingebouwd worden. Arnoldussen: “Het is een dynamisch apparaatje, zoals we ze bij Maastricht Instruments eigenlijk altijd maken: op maat.”
De CAM wordt binnenkort door prof. Wouters ook ingezet in een groot wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van geneesmiddelen op de verandering van het activiteitenpatroon. De CAM past ook binnen de samenwerking tussen de Maastrichtse onderzoekscholen NUTRIM en CAPHRI, genaamd MUMC-MOVE. Het doel van deze samenwerking is om onderzoek en infrastructuur op het gebied van sport, bewegen en gezondheid te versterken. E-health is daar een belangrijk thema.

Bron: Unimaas.nl